Υπόμνημα της ΕΣΠΕΠ στον υφυπουργό Αθλητισμού

Παρασκευή, Φεβρουάριος 2, 2024 - 1:06μμ
Ολο το περιεχόμενο

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου επισκέφτηκε την Πάτρα ο αν. Υπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης, για την κοπή της πίτας του ΠΕΑΚ Πάτρας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης υπήρξε μια ολιγόλεπτη συνάντηση του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα της Ένωσης, όπου του επιδόθηκε υπόμνημα.

Αναλυτικά:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή της επισκέψεως σας στην Περιοχή μας σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Θα θέλαμε επίσης με το παρόν υπόμνημά μας, να σας καταθέσουμε ως αθλητικός φορέας και εκπροσωπώντας τα σωματεία της Πετοσφαίρισης στις περιοχές Πελοποννήσου, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Δήμου Ναυπακτίας, προτάσεις καθώς και προβλήματα σε ζητήματα του αθλητισμού.

Από  την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Ένωση, διαπιστώσαμε, την έντονη έλλειψη  κλειστών χώρων άθλησης που αντιμετωπίζουν τα Αθλητικά Σωματεία της Ένωση μας, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλήματος της Πετοσφαίρισης (Βόλεϊ).   

Το παραπάνω πρόβλημα δυστυχώς παρατηρείται και για άλλα Ολυμπιακά αθλήματα (π.χ. Χάντμπολ, Αντιπτέρισης, κ.α.) που αναζητούν αντίστοιχη στέγη,  το οποίο διαπιστώνεται σε πολλές περιοχές και Δήμους της ζώνης ευθύνης μας.

Ως παράδειγμα θα αναφερθούμε για την Πάτρα, που παρόλο τον μεγάλο αριθμό κλειστών Γυμναστηρίων που διαθέτει, δεν δίνατε να ικανοποιήσει τον μεγάλο αριθμό  της αθλούμενης νεολαίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει περί τις 30.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και 30.000 περίπου στο Πανεπιστήμιο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα διαρκή γκρίνια και τριβές μεταξύ των σωματείων, σε βάρος της αθλούμενης νεολαίας, αλλά και των ίδιων των αθλημάτων, αφού πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό και κατασπαταλούν τον ελεύθερο χρόνο μπροστά στη τηλεόραση, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Με αυτόν τον τρόπο υιοθετούν πρότυπα μιας  καθιστικής ζωής που δεν συνάδει με την ηλικία τους, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την φυσική τους κατάσταση και υγεία με τα γνωστά αποτελέσματα της παχυσαρκίας και των συνοδών  προβλημάτων, όπως επανειλημμένα καταγράφονται σε επιστημονικές  έρευνες.

Σαν Ε.Σ.ΠΕ.Π. θεωρούμε θετικό ότι σήμερα ο Αθλητισμός εντάχθηκε στο Υπουργείο Παιδείας από την σημερινή Κυβέρνηση.

Γιατί η ανάπτυξη του αθλητισμού και των αθλημάτων πρέπει να έχει ως πρώτο κύτταρο, τον σχολικό αθλητισμό μαζί με τον αντίστοιχο σωματειακό στους συλλόγους.

Σήμερα από διαπιστώσεις που έχουμε στον κοινωνικό περίγυρο μας, πάνω από το 30% των μαθητών δεν αθλείται και όσοι αθλούνται, ο εβδομαδιαίος χρόνος που διαθέτουν στην άθληση είναι ελάχιστος.

Και τα αποτελέσματα της έλλειψης άθλησης γίνονται δυστυχώς πλέον ορατά. Εκτός της παχυσαρκίας από μικρή ηλικία, οδηγούμαστε και σε φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων.  

Σύμφωνα με τα παραπάνω αναλυτικά θα θέλαμε να σας καταθέσουμε τις εξής:

Ανάπτυξη και Γνωριμία του Αθλητισμού στη Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Θεωρούμε ότι ο αθλητισμός θα πρέπει να εισαχθεί από την προσχολική ηλικία και να γνωρίζουν όλα τα αθλήματα από πτυχιούχους καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα της διδασκαλίας της, για την παροχή της γνώσης του ορθού τρόπου εκτέλεσης των κινητικών δεξιοτήτων, την καλλιέργεια της αγάπης για κίνηση δια βίου και την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων όλων των μελών της τάξης. Παράλληλα θα αποτελέσει και εφόδιο προκειμένου να γίνει τρόπος ζωής η δια βίου άθληση. 

Καθιέρωση διοργανώσεων στις οποίες εκτός των αθλητικών εκδηλώσεων σε Ολυμπιακά Αθλήματα, θα συμπεριλαμβάνει και τη παρουσίαση του έργου ενός π.χ. ποιητή σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων, με διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, σεμιναρίων, κ.α., παροτρύνοντας και ευαισθητοποιώντας τη νέα γενιά και στον πολιτισμό. 

Διοργάνωση πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα, μεταξύ των Δημοτικών σχολείων εντός του Δήμου, με ομάδες που θα συμπεριλαμβάνουν μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και Στ’ τάξης.  

Ανάπτυξη του Αθλητισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Διοργάνωση εσωτερικού πρωταθλήματος σε όλα τα αθλήματα μεταξύ των τάξεων του Γυμνασίου. Επίλεκτοι αθλητές και αθλήτριες από όλες τις τάξεις ανά Γυμνάσιο, θα συμμετέχουν σε πρωτάθλημα Γυμνασίων εντός του ίδιου Δήμου.

Προώθηση και ανταλλαγή αξιοποιώντας του προγράμματος Erasmus+ για τον Αθλητισμό, μεταξύ της Α’ τάξης των Λυκείων της Ελλάδας και αντίστοιχων σχολείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ανάπτυξη του Αθλητισμού στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

Κίνητρα για την Δημιουργία αθλητικών τμημάτων και την συμμετοχή των φοιτητών / φοιτητριών, Πανεπιστημιακών τμημάτων ανά περιοχή, εκτός στα Πανεπιστημιακά πρωταθλήματα και στα αντίστοιχα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων. Ήδη το Πανεπιστήμιο Πατρών για το άθλημα της Πετοσφαίρισης (Βόλεϊ), το έχει πράξει με τη δημιουργία αθλητικού σωματείου και την κάθοδό του φέτος σε πρωταθλήματα.  

Αθλητικές Υποδομές.

Επειδή «Αθλητισμός χωρίς Αθλητικούς Χώρους σημαίνει Παιδεία χωρίς σχολεία», θεωρούμε επιβεβλημένο στην εκπόνηση των μελετών για την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων και να υπάρχει η πρόβλεψη για ανέγερση Κλειστών Γυμναστηρίων ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για τις ανάγκες του σχολείου.

Μια αίθουσα δηλαδή διαστάσεων γηπέδου Μπάσκετ (28χ15) και ύψος περί τα 7 μέτρα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προπονητήριο τις απογευματινές ώρες και αργίες, για αθλήματα σάλας για τη νεολαία και τους κατοίκους του Δήμου. 

Επίσης η παραπάνω αίθουσα θα μπορεί επίσης να συμβάλει, στη διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων όπως π.χ. πολιτιστικών, από φορείς τις περιοχής. 

Η συγκεκριμένη λύση θα έχει σαν αποτέλεσμα, με μικρό οικονομικό κόστος η πολιτεία να μπορέσει να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για άθληση, έναντι της ανέγερσης Κλειστών Γυμναστηρίων με τις προδιαγραφές του παρελθόντος, καθώς και θα δύναται να παραχωρούνται τις ώρες εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή συλλόγους, για να εκπληρώνουν τους σκοπούς τους προς το κοινωνικό σύνολο. 

Για τα ήδη υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα στα οποία δεν υπάρχουν κλειστά Γυμναστήρια, μια εναλλακτική πρόταση είναι να υλοποιηθεί το άρθρο 25 του Ν.4726/18.9.2020, όπου προβλέπετε η δημιουργία Ελαφριάς Κατασκευής Προπονητηρίων (γήπεδα τύπου Μπαλονιού), τα οποία είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό και μπορούν να διαμορφωθούν σε Δημόσια ακίνητα συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών συγκροτημάτων. 

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα με μικρό οικονομικό κόστος η πολιτεία, να μπορέσει να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες κατά τόπους για άθληση. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σας παραθέτουμε και τις παρακάτω φωτογραφίες που έχουμε αντλήσει από το διαδίκτυο, για να εξετάσετε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ή της ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. για την δυνατότητα υλοποίησης.

 Σας γνωρίζουμε επίσης ότι αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις σε περιοχές ανά την Ελλάδα, όπου συνέβαλαν στην επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων έλλειψης προπονητικών ωρών για τα σωματεία ή κλειστών γυμναστηρίων σε σχολικά συγκροτήματα.

Για την υλοποίηση της ανέγερσης Ελαφριάς Κατασκευής Προπονητηρίων σε υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και με την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό, στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν και τα ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία έχουν ιδιόκτητο ακίνητο ή έχουν συνάψει Προγραμματική Σύμβαση για τη χρήση του ακινήτου.  

Στην υποβολή ένταξης και χρηματοδότησης για την ανέγερση Ελαφριάς Κατασκευής Προπονητηρίων, θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι Αθλητικές  Ενώσεις αθλημάτων, προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους Ενωσιακό Γήπεδο και να στεγάσουν ερασιτεχνικά σωματεία που δεν έχουν εγκαταστάσεις.  

Τα ετήσια έσοδα των Δήμων από πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, για την επισκευή, ανακαίνιση και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στα όρια τους.

Σε περίπτωση που δεν εισπραχτούν από τον Δήμο εντός ενός έτους ή και δεν καταλογισθούν σύμφωνα με την νομοθεσία στην εφορία προς είσπραξη μέσα στο πρώτο τρίμηνο τους έτους, τα αντίστοιχα ποσά να μεταφέρονται από τους Δήμους στην Γ.Γ.Α. για την αξιοποίησή τους, προς όφελος του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.              

Την αξιοποίηση των Φοιτητικών εστιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για τη διαμονή αποστολών και φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων ή τη προετοιμασία Εθνικών Ομάδων, ελαχιστοποιώντας έτσι τις οικονομικές δαπάνες των Ομοσπονδιών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τους τις υποχρεώσεις.

Οικονομική Ενίσχυση των Ερασιτεχνικών Σωματείων.

Η απόφαση της πολιτείας για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων μέσω τις φορολογίας των τυχερών παιχνιδιών ως μόνιμο μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης, αποτελεί από τα θετικά που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ως Ένωση και συγκεκριμένα από το 2020 ο πρόεδρος μας είχε δημόσια τοποθετηθεί, για την θέσπιση «Αθλητικού Λαχείου», προς οικονομική ενίσχυση του αθλητισμού.

Θεωρούμε όμως ότι η πολιτεία μπορεί να δώσει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των σωματείων και του αθλητισμού, νομοθετώντας και τα παρακάτω:

1. Επαναφορά του άρθρου 66 του Ν.4735/2020 και του άρθρου 70 του Ν. 4954/2022, για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι) που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες και των ομάδων που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα με ομάδες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων ανεξαρτήτου κατηγορίας συμμετοχής και  νησιών, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

2. Κίνητρο στις Μεγάλες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν δαπάνες διαφήμισης, με σκοπό τη στήριξη και την προβολή τους μέσω του αθλητισμού, όπου θα εκπίπτει το 60% από τα ακαθάριστα έσοδά τους, κατά το χρόνο πραγματοποίησης της συμφωνίας με το ερασιτεχνικό σωματείο, Ένωση ή Ομοσπονδία.

3. Στις μικρές επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, να δίνετε η δυνατότητα να χρηματοδοτούν τα ερασιτεχνικά σωματεία της επιλογής τους, δίνοντας στα σωματεία το 20% του φόρου εισοδήματός τους και καταβάλλοντας στο κράτος το υπόλοιπο 80%. Παράδειγμα: Θα μπορούσε κάποιος ή εταιρεία να μην πληρώσει φόρο 1.000 Ευρώ στην Εφορία, αλλά να δώσει 800 στην Εφορία και 200 σε μία εγγεγραμμένη ερασιτεχνική αθλητική ομάδα στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. και σε λίστα στο υπουργείο οικονομικών. Με το συμβόλαιο δωρεάς των 200 Ευρώ και την απόδειξη καταβολής, ο λογιστής αυτομάτως θα μείωνε τον φόρο που θα καταβάλλονταν στο κράτος.

4. Την έκδοση «Ειδικής Κάρτας Αθλητισμού», για διελεύσεις των αθλητικών αποστολών από όλα τα διόδια με έκπτωση για τα Λεωφορεία, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική τους.

Προτάσεις για το Ενεργειακό κόστος στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Καταρχήν θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι αθλητικές Εγκαταστάσεις υπάγονται:

1.    Στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,

2.    Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους),

3.    Σε αθλητικά σωματεία ή Αθλητικές Ενώσεις.

Η ενέργεια που παρέχεται στις παραπάνω αθλητικές εγκαταστάσεις, χορηγείτε τόσο από την ΔΕΗ όσο και από άλλους προμηθευτές. Επίσης η τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας καθορίζετε με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, χωρίς της άμεσης νομοθετικής Παρέμβασης.

Σύμφωνα το παραπάνω, το μοναδικό που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να συμβάλει στην εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου Ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων και έμμεσους τρόπους μείωσης των λογαριασμών ενέργειας.

Συγκεκριμένα θα θέλαμε ανά κατηγορία σύμφωνα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και προτείνουμε:

Για τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Προπληρωμή των ετήσιων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ με έκπτωση π.χ. 15%, όπως αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε για το Δημόσιο πρόσφατα.

Δημιουργία ειδικού προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ μέσω ΕΣΠΑ για τις Αθλητικές εγκαταστάσεις, με την Ενεργειακή τους αναβάθμισή και την Εγκατάσταση Φ/Β σταθμών με πρόγραμμα Net-Metering.     

Φορολογικά κίνητρα για Διαφημιστική Δαπάνη εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, για την εκάστοτε εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, για ποσά που ανταποδοτικά θα συμψηφίζονται με καταναλώσεις ενέργειας. Θα μπορούσε να υπάρχει μία τιμή ανά kw η μικρότερη, δηλαδή ότι χρεώνεται για Νυκτερινή στο αντίστοιχο τιμολόγιο. Όφελος σε λογαριασμό που αναζήτησα, για κατανάλωση π.χ. 73.000 kw, αντί να καταβάλουν το ποσό των 5.000€, θα χρεώνονταν περίπου 4.000€.

Μειωμένη χρέωση ή απαλλαγή στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς Ηλεκτρικού Ρεύματος. Σε πρόσφατη αναζήτηση λογαριασμού αθλητικού κέντρου, για μηνιαίες καταναλώσεις περί τις 160.000 kw, χρεώθηκε περίπου στις 3.000€ για ΥΚΩ. Συνολικός λογαριασμός περίπου στις 18.000€.  

Απαλλαγή στις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, για παροχές που εγκαθιστούν Φ/Β για το πρόγραμμα Net-Metering, ως επιβράβευση της επιλογής για χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, δηλαδή αποκλειστικά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία όλων των εγκαταστάσεών της και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Μηνιαίο όφελος π.χ. για κατανάλωση περίπου 152.000 kw, περίπου 1.300€.

 Για τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους).

Συμμέτοχή τους σε ειδικό προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ μέσω ΕΣΠΑ για τις Αθλητικές εγκαταστάσεις, με την Ενεργειακή τους αναβάθμισή και την Εγκατάσταση Φ/Β σταθμών με πρόγραμμα Net-Metering, είτε αυτόνομα ως παροχή είτε με την σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας.    

Αναζήτηση της συμφέρουσας από τις υπάρχων προμηθεύτριες εταιρείες ηλεκτρισμού, χρέωση τιμής ανά kw.   

Τα οικονομικά ωφέλει που θα προκύψουν με τυχόν νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση ή απαλλαγή και φορολογικά κίνητρα που θα υπάρξουν, για τις εγκαταστάσεις της Γ.Γ.Α. που παραπάνω ανέφερα, δηλ. ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.

Για την χρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχει η δυνατότητα μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που έχει αντίστοιχο πρόγραμμα για εγκατάσταση Φ/Β για το πρόγραμμα Net-Metering.

 Για τις εγκαταστάσεις που ανήκουν σε αθλητικά σωματεία ή Αθλητικές Ενώσεις.

Πρόγραμμα επιδότησης 1.000 ευρώ ανά ΚW για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) σε αναγνωρισμένη αθλητική εγκατάσταση και εγγεγραμμένη στην πλατφόρμα της ΓΓΑ. Αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τυχόν διαφορά ως προς το οικονομικό κόστος εγκατάστασης θα μπορούσε να καλυφθεί, είτε από εισφορές των μελών του σωματείου, είτε από Τραπεζική χρηματοδότηση ή προγράμματα που εξαγγέλλουν εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναζήτηση της συμφέρουσας από τις υπάρχων προμηθεύτριες εταιρείες ηλεκτρισμού, χρέωση τιμής ανά kw.   

Τα οικονομικά ωφέλει που θα προκύψουν με τυχόν νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση ή απαλλαγή και φορολογικά κίνητρα που θα υπάρξουν, για τις εγκαταστάσεις της Γ.Γ.Α. που παραπάνω ανέφερα, δηλ. ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.

Πιστεύουμε ότι θα εξετάσετε με προσοχή τις απόψεις μας και να ανταποκριθείτε, στην αυξανόμενη ανάγκη των Ερασιτεχνικών Σωματείων για οργανωμένους και εξοπλισμένους Κλειστούς Χώρους άθλησης για την νεολαία, καθώς επίσης και την περαιτέρω οικονομική τους ενίσχυση.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση επιθυμείτε".

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                        ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Υποστήριξη: SilkTech