Ρέντη: Τίτλοι τέλους για τον Γιώργο Λυγγερίδη

Τετάρτη, Δεκέμβριος 27, 2023 - 7:02μμ
Δεν άντεξε

Δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή άφησε ο αστυνομικός που τραυματίστηκε βαρύτατα από ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη.

Ο 31χρονος αστυνομικός νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για τον Γιώργο Λυγγερίδη, ο οποίος υπηρετούσε στα ΜΑΤ και είχε καταγωγή από Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος αστυνομικός δεν ήταν παντρεμένος αλλά είχε σύντροφο.

Αναλυτικά:
Την τελευταία του πνοή άφησε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ο 31χρονος αστυνομικός που στις 7 Δεκεμβρίου είχε χτυπηθεί από ναυτική φωτοβολίδα στον μηρό έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, στο περιθώριο αγώνα βόλεϊ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου: «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής αστυνομικός που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του στην περιοχή του Ρέντη, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 12.34 μ.μ.».

Για την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης θα ενημερωθούν οι δικαστικές αρχές προκειμένου να διαμορφωθεί το κατηγορητήριο για τον 18χρονο που κρατείται ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και των άλλων εμπλεκομένων στα επεισόδια προκειμένου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

ΚΗΔΕΙΑ

Η εξόδιος ακολουθία του 31χρονου αρχιφύλακα θα τελεσθεί την Παρασκευή, 29/12/2023 και ώρα 13:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη.
O ενταφιασμός του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη.
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το μεσημέρι ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ που είχε χτυπηθεί από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων, έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, την ώρα που διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.
Η φωτοβολίδα είχε χτυπήσει τον άτυχο αστυνομικό στο αριστερό πόδι, βρίσκοντας αρτηρία και προκαλώντας του σοβαρή αιμορραγία.
Ο βαριά τραυματισμένος 31χρονος είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου οι γιατροί σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αιμορραγία είχαν ακρωτηριάσει το πόδι του.
Στη συνέχεια, ο αστυνομικός νοσηλευόταν στη ΜΕΘ σε καταστολή, ενώ οι προσπάθειες των γιατρών την περασμένη εβδομάδα να τον επαναφέρουν δεν είχαν επιτυχία.
Δυστυχώς ο 31χρονος δεν άντεξε και σήμερα κατέληξε.
Τα επεισόδια είχαν σημειωθεί το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου.

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ

Συλλυπητήρια από τον Γιάννη Οικονόμου για τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού: «Χρειάζεται αρραγής κοινωνική συμμαχία και μηδενική ανοχή στη βία, η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι την σύλληψη όλων των εμπλεκομένων»

Τη δέσμευσή του ότι η διερεύνηση της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, που είχε τραυματιστεί στις 7 Δεκεμβρίου από ναυτική φωτοβολίδα στα επεισόδια με χούλιγκαν στου Ρέντη και άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου νοσηλευόταν, θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν αυτοί που οργάνωσαν και συντόνισαν την εγκληματική επίθεση, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου απηύθυνε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του νεαρού αστυνομικού, στους συναδέλφους του και σε ολόκληρο το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, επισήμανε ότι «η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του αστυνομικού, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του» και τόνισε την ανάγκη κοινωνικής συστράτευσης και μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία, καθώς και «να μην υπάρχει κανείς που θα στηρίζει και θα σιγοντάρει τη βία: ηθικά, ιδεολογικά ή έμπρακτα».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού είναι η ακόλουθη:
«Δυστυχώς, ο Γιώργος Λυγγερίδης δεν είναι πια μαζί μας. Το δολοφονικό χτύπημα στάθηκε τελικά μοιραίο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των συναδέλφων του, στον τόπο του συμβάντος, και των ιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου. Ο Γιώργος πάλεψε ηρωικά στην εντατική, επί πολλές ημέρες, αλλά δεν άντεξε. Η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη.
Ειλικρινά συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου Γιώργου, που θρηνούν το παλικάρι τους. Ειλικρινά συλλυπητήρια, επίσης, σε όλες και όλους τους συναδέλφους του Γιώργου, που είναι συντετριμμένοι, όπως είναι και σύσσωμη η κοινωνία μας.

Για να σπάσει ο κύκλος του αίματος, ο οποίος πληγώνει βαριά τόσο την ΕΛΑΣ όσο και την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται, πέρα από αστυνομικά και δικονομικά μέτρα, μια αρραγής κοινωνική συμμαχία απέναντι στη βία. Όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε κάθε εκδήλωση βίας: στα σχολεία, στις οικογένειες, στο δρόμο, στις πλατείες, στα γήπεδα, σε χώρους διασκέδασης και δουλειάς. Να μην υπάρχει κανείς που θα στηρίζει και θα σιγοντάρει τη βία: ηθικά, ιδεολογικά ή έμπρακτα. Η διερεύνηση της δολοφονίας του Γιώργου θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε σε εκείνους που οργάνωσαν, συντόνισαν και εξόπλισαν όλους όσους συμμετείχαν στην εγκληματική επίθεση που οδήγησε στο θάνατό του».

ΝΕΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου κατά των δραστών για τα επεισόδια στου Ρέντη αναμένεται να αποφασίσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μετά τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που στις 7 Δεκεμβρίου είχε χτυπηθεί από ναυτική φωτοβολίδα στον μηρό έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη».

Οι εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες με αναβάθμιση της έρευνας από το Ανώτατο Δικαστήριο για τον 18χρονο που κρατείται, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και των άλλων εμπλεκομένων στα επεισόδια προκειμένου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση του άτυχου αστυνομικού είχε προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστήριου, Γεωργίας Αδειλίνη και την παραγγελία προς την εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Σταματίνα Περιμένη, ως Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή και τους φακέλους με τα στοιχεία που παραδόθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού.

«Υποκινούμενες ορδές χούλιγκαν, τους οποίους εξοπλίζουν με φονικά όπλα οι καθοδηγητές τους, ενώ τους διεγείρουν ενίοτε και δηλώσεις παραγόντων ομάδων, συνδέσμων οργανωμένων οπαδών κλπ, οι οποίες δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα, σχεδόν πολεμικής αναμέτρησης, χούλιγκαν που συνδέονται πολλές φορές και με εγκληματικά στοιχεία, δραστηριοποιούμενα σε άλλους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, εκβιασμοί, όπλα κλπ), διαπράττουν σωρεία σοβαρών εγκληματικών πράξεων, καταφέρνοντας όλο και περισσότερα δολοφονικά χτυπήματα με αθλητικό πρόσημο, εντός ή εκτός γηπέδων, που συγκλονίζουν την κοινωνία και στιγματίζουν τον αθλητισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

 

Ταυτοποιήθηκαν 25 άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 25 άτομα τα οποία πήραν μέρος στα επεισόδια στο Ρέντη. Αυτά τα άτομα έχουν κληθεί στην Ασφάλεια και έχουν καταθέσει και παραδέχτηκαν ότι ήταν στα επεισόδια όμως ισχυρίζονται ότι δεν ήταν από τα άτομα που είχαν μαζί τους φωτοβολίδες, μολότοφ, κροτίδες και τα πέταξαν εναντίον των αστυνομικών. Λένε ότι φορούσαν όλοι full face και δεν μπορούν να τους περιγράψουν.

Τα 5 πρόσωπα κλειδιά
Υπάρχουν 5 άτομα, τα οποία αν μπουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων μπορεί να μιλήσουν και δώσουν πληροφορίες. Όμως η δικαστική αρχή τονίζει ότι για να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να δώσουν ξεκάθαρα πληροφορίες για τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης.

Το χρονικό της τραγωδίας στου Ρέντη
Ο 31χρονος αστυνομικός χτυπήθηκε στον μηρό από ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσε 18χρονος ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε. Αφού δέχθηκε το χτύπημα από τη φωτοβολίδα ο αστυνομικός δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από συναδέλφους του που με τη βοήθεια τουρνικέ σταμάτησαν την αιμορραγία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με το ΕΚΑΒ στο γενικό κρατικό Νίκαιας O αστυνομικός έφτασε στο νοσοκομείο σε αιμοδυναμικό σοκ, έφερε εκρηκτικό τραύμα στη μηριαία αρτηρία, που σημαίνει ότι είχε χάσει παρά πολύ αίμα και αμέσως οι γιατροί τον έβαλαν στο χειρουργείο.

Του έδωσαν αίμα προκειμένου να τον επαναφέρουν από το αιμοδυναμικό σοκ. Του έβγαλαν μία βολίδα μεταλλική διαστάσεων 5x2x2 από το πόδι, προσπάθησαν να τον χειρουργήσουν και ο νεαρός έπαθε ανακοπή. Στη συνέχεια προσπάθησαν να τον επαναφέρουν όπως και έγινε και συνεχίστηκε το χειρουργείο, ενώ διασωληνώθηκε από την αρχή και έλαβε οξυγόνο.

Οι γιατροί έκριναν πως το αριστερό πόδι πρέπει να ακρωτηριαστεί και προχώρησαν στην επέμβαση. Ωστόσο, ήταν εγκεφαλικά νεκρός και παρά τις μειωμένες δόσεις κατασταλτικών φαρμάκων που έπαιρνε τις τελευταίες ημέρες ο οργανισμός του δεν αντιδρούσε. Ο αστυνομικός μετά από 20 ημέρες νοσηλείας υπέστη ανακοπή καρδιάς και κατέληξε.

Τα επεισόδια στο γήπεδο
Ήταν 7 Δεκεμβρίου όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το ματς στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ οι Πράσινοι προηγούνταν 17-10, όταν στις κερκίδες υπήρξε έντονη κινητοποίηση και ανησυχία λόγω της έντονης οσμής των δακρυγόνων καθώς έξω απ' το κλειστό υπήρξαν συμπλοκές χούλιγκαν με την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τότε ήταν που 150 άτομα επιτέθηκαν σε άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από το γήπεδο, με μολότοφ και φωτοβολίδες. Αποτέλεσμα ήταν η ναυτική φωτοβολίδα να χτυπήσει τον 31χρονο και να τον τραυματίσει σοβαρά.

 Στη συνέχεια, δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν από το γήπεδο τα παιδιά και οι γυναίκες και έγιναν πάνω από 400 προσαγωγές ατόμων που οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών. Στα άτομα αυτά πραγματοποιείται πλήρης εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς και λήψη δειγμάτων με σκοπό την ανίχνευση πυρίτιδας.

ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ

Στον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που είχε τραυματιστεί από ναυτική φωτοβολίδα στις 7 Δεκεμβρίου σε επεισόδια έξω από το αθλητικό κέντρο στον Ρέντη, αναφέρεται με ανάρτηση στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο 31χρονος Γιώργος, αστυνομικός, θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, έδωσε γενναία μάχη για τη ζωή. Τον είχα επισκεφθεί στο νοσοκομείο, ελπίζαμε τότε όλοι σε ένα θαύμα. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και τη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του».

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Το θαύμα που περίμεναν όλοι για τον 31χρονο αστυνομικό που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στο Ρέντη δεν έγινε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Υπάρχει ωστόσο μια τραγική ιστορία πίσω από το θάνατο του άτυχου αστυνομικού καθώς η οικογένειά του ζήτησε από τους θεράποντες ιατρούς να μην γίνει εκ νέου προσπάθεια για τα νευρολογικά τεστ χθες, 26 Δεκεμβρίου, καθώς ήταν τα γενέθλιά του.

Ωστόσο, ο οργανισμός του άτυχου αστυνομικού δεν άντεξε και σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ανακοίνωση του Γενικού Κρατικού Νίκαιας για τον θάνατο του αστυνομικού
Ο άτυχος αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εγκεφαλικά νεκρός ενώ οι γιατροί είχαν προχωρήσει και σε ακρωτηριασμό του ποδιού στις 12 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας: «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής αστυνομικός που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του στην περιοχή του Ρέντη, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 12.34 μ.μ».

Υποστήριξη: SilkTech