Ανοίγει η βεντάλια των ερευνών για του Ρέντη

Παρασκευή, Δεκέμβριος 15, 2023 - 2:37μμ
Ερευνες

Ανοίγει η βεντάλια των ερευνών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των επεισοδίων στο κλειστό του Ρέντη που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Το γεγονός ότι βρέθηκε πυρίτιδα στα χέρια δυο ακόμα ατόμων τα βάζει αυτομάτων στο μικροσκόπιο των αρχών για τα επεισόδια στο κλειστό του Ρέντη. Πρόκειται για τον 16χρονο αδερφό του προφυλακισμένου για την εκτόξευση της φωτοβολίδας προς τον αστυνομικό και τον μάνατζερ ενός γνωστού τράπερ.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των αναλύσεων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησαν το dna του 16χρονου αδελφού του προφυλακισμένου 18χρονου, σε κομμάτι εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας, που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στους αστυνομικούς. Επίσης εντοπίστηκε και πυρίτιδα στα χέρια του 16χρονου.

Παράλληλα εντοπίστηκε πυρίτιδα και στα χέρια ενός 26χρονου, που είναι μάνατζερ τράπερ, και που από την πρώτη στιγμή είχε μπει στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια έχουν προκύψει κάποιες ταυτοποιήσεις κατασχεμένων από το γήπεδο αντικειμένων με άτομα που ανήκαν στους 424 προσαχθέντες.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία δεν προτίθεται να προβεί άμεσα σε συλλήψεις, θα ενημερώσει σχετικά την εποπτεύουσα εισαγγελική Αρχή και αναμένεται τα εντάλματα να εκδοθούν σε φάση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της προανακριτικής διαδικασίας, ώστε να έχουν προκύψει και ρόλοι των εμπλεκομένων με τα γεγονότα.

Τέλος, αδιάκοπη είναι η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ να ταυτοποιήσει το άτομο, που σύμφωνα με την κατάθεση του 18χρονου τους καθοδήγησε στην επίθεση κατά των αστυνομικών και τους προμήθευσε με τα «πολεμοφόδια».

ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα: σκάφη γίνονται στόχος εισβολών από αγνώστους, για να κλαπούν οι ναυτικές φωτοβολίδες που διαθέτουν!
Μερικές μέρες μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό, ο οποίος συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του
Οι εικόνες από πολλά σκάφη στη μαρίνα «Δ» στις Τζιτζιφιές είναι αποκαλυπτικές: οι πόρτες διαλυμένες και παραβιασμένες, τα ξύλινα ντουλάπια ανοιχτά, στο πάτωμα από κουτιά με εργαλεία μέχρι σωσίβια και ρούχα!
Οι δράστες πήραν τα σκάφη που ήταν αραγμένα στη Μαρίνα με τη σειρά. Όπως λένε οι ιδιοκτήτες, έψαξαν, βρήκαν και πήραν τις ναυτικές φωτοβολίδες που υπήρχαν μέσα σε ντουλάπια, για λόγους ασφαλείας
Το ίδιο σοκ για όλους, όσοι είδαν τις περιουσίες τους λεηλατημένες. Κάποιοι τράβηξαν φωτογραφίες και άλλοι ανέβασαν βίντεο στα οποία περιγράφουν τις εικόνες μπροστά τους.
Όπως λένε τα θύματα, η συγκεκριμένη Μαρίνα δεν επιτηρείται από κάμερες ασφαλείας και οι δράστες χτύπησαν στις αρχές του μήνα 3 φορές ανενόχλητοι.
Τα χτυπήματα σημειώθηκαν στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου, πάντα μεταμεσονύχτιες ώρες, όταν η Μαρίνα ήταν άδεια από κόσμο και οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στα σπίτια τους.
Το ερώτημα είναι ποιοι και γιατί ήθελαν τις ναυτικές φωτοβολίδες. Και γιατί μπήκαν 3 φορές στη διαδικασία να κάνουν καταδρομικές επιθέσεις στο σημείο;
Οι ιδιοκτήτες είναι σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να αποζημιωθούν, αφενός και αφετέρου γιατί χωρίς ναυτικές φωτοβολίδες, τα σκάφη τους απαγορεύεται να ταξιδέψουν.
«Πήραν μόνο τις φωτοβολίδες. Υπήρχαν μέσα στα σκάφη πράγματα αξίας, που ούτε καν τα πειράξανε. Αυτό έγινε το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου, το ανακάλυψα στις 09:00 το πρωί της επόμενης ημέρας», είπει διοκτήτης σκάφους.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Διαρκείς εξελίξεις καταγράφονται αναφορικά με τα επεισόδια στου Ρέντη που οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

 Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, οι αρχές έχουν στην κατοχή τους το όνομα και το επώνυμο του «ενορχηστρωτή» της επίθεσης στους αστυνομικούς των ΜΑΤ, έξω από το κλειστό του Ρέντη, και εκτιμάται πως μέσα στις επόμενες ώρες ενδεχομένως να προχωρήσουν και στην προσαγωγή του. Πρόκειται για άτομο γύρω στα 30 και μάλιστα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια περιστατικά.

Τα στοιχεία για τον καθοδηγητή

Το πρόσωπο αυτό φαίνεται πως έβρισκε άτομα στον περίγυρό του, το οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του και είναι κυρίως τα παιδιά ήταν μικρής ηλικίας και τους καθοδηγούσε για τα επεισόδια. 

 Τι είπε στην απολογία του ο 18χρονος συλληφθέντας

Υπενθυμίζεται πως ο 18χρονος φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι είχε πάει στο γήπεδο με φίλους και τον αδελφό του όταν κάποια στιγμή είδε πολύ κόσμο να βγαίνει προς τα έξω και από περιέργεια βγήκε και ο ίδιος όπου τον πλησίασε ένα άτομο με κουκούλα fullface και μακριά γένια και του έδωσε μια φωτοβολίδα λέγοντάς του να την πετάξει. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο άτομο του έδειξε πώς λειτουργεί, αλλά όταν την άνοιξε τού έπιασε το χέρι και η φωτοβολίδα έφυγε προς τα κάτω στο έδαφος, έκανε γκελ μπροστά του και πήγε προς την κατεύθυνση του αστυνομικού. Μάλιστα είπε ότι εκείνη την ώρα είδε και άλλη μια φωτοβολίδα να κατευθύνεται προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

 Ο 18χρονος φέρεται να ανέφερε, επίσης, ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει άλλη φορά τέτοιου είδους βεγγαλικό και πρόθεσή του δεν ήταν να την πετάξει εναντίον του αστυνομικού. Σημειώνεται ότι ο συλληφθείς κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών, ενώ όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Πώς η ΕΛΑΣ έφθασε στον αδερφό του 18χρονου

Σημειώνεται πως για συμμετοχή στα επεισόδια έχει ταυτοποιηθεί και ο 16χρονος αδερφός του κατηγορούμενου. Η ΕΛΑΣ ταυτοποίησε το DNA του 16χρονου σε κομμάτι εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας, που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στους αστυνομικούς. Επιπρόσθετα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εντοπίστηκε και πυρίτιδα στα χέρια του 16χρονου.

 Παράλληλα, στο «κάδρο» έχει μπει 26χρονος οργανωμένος οπαδός από τα Δυτικά Προάστεια.

Σε κρίσιμη ακόμα κατάσταση ο αστυνομικός μετά τον ακρωτηριασμό

Σημειώνεται πως ο 31χρονος αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση με την φωτοβολίδα νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

 Οι γιατροί έκριναν αναγκαίο να του ακρωτηριάσουν το αριστερό του άκρο.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ

Όλο και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον «καθοδηγητή» της αιματηρής επίθεσης σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η ΕΛ.ΑΣ. έχει υποψίες για ένα πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό στους κόλπους των χούλιγκαν της συγκεκριμένης ομάδας.

Συγκεκριμένα, στο «κάδρο» για τον ρόλο του «καθοδηγητή» έχει μπει ένας 40χρονος, σεσημασμένος για συμμετοχή σε οπαδικά επεισόδια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι έμπειροι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση, για την ώρα, προσπαθούν να «δέσουν» την παρουσία του έξω από το γήπεδο στου Ρέντη. Την ίδια ώρα, ανοίγει ακόμη περισσότερο η βεντάλια της έρευνας για τα επεισόδια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ταυτοποιήθηκε το DNA του 16χρονου αδερφού του 18χρονου καθ’ ομολογίαν δράστη, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος έπειτα από την απολογία του. Ειδικότερα, προέκυψε η ταυτοποίησή του από αποτύπωμα, DNA και πυρίτιδα που τον καθιστά άμεσα εμπλεκόμενο με την επίθεση.

Μάλιστα, έπειτα από τον εντοπισμό των παραπάνω ευρημάτων, ενδέχεται και ο 16χρονος να κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως ο αδερφός του. Παράλληλα, στο στόχαστρο των των Αρχών βρίσκεται και ο 26χρονος μάνατζερ γνωστού τράπερ με πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρέθηκαν στοιχεία που τον εμπλέκουν στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε πυρίτιδα στα χέρια του, και ταυτόχρονα εξετάζεται εάν είναι αυτός που έδειξε στον 18χρονο καθ’ ομολογίαν δράστη πώς να χρησιμοποιήσει την ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την κατάθεση του 18χρονου ενώπιον των αστυνομικών, ο ίδιος είχε επισημάνει πως αφού βγήκαν από το γήπεδο οι οπαδοί, ένας άνδρας του έδωσε την ναυτική φωτοβολίδα, προτρέποντάς τον να την ρίξει προς το μέρος των αστυνομικών, λέγοντάς του χαρακτηριστικά «πάρτη αυτή εδώ, βγάλε το καπάκι που έχει από πίσω, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους μπάτσους».

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  δεν αναμένονται περαιτέρω αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις φωτοβολίδες, ενώ οι Αρχές ξεκινούν την επεξεργασία των κινητών, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία για τους υπόλοιπους που συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια. Σημειώνεται πως δεν αποκλείεται η δικογραφία να διαβιβαστεί στις δικαστικές Αρχές μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

ΜΑΥΡΩΤΑΣ

Για τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, κατά της οπαδικής βίας και τη ρήτρα παραβατικότητας που θα υπάρξει προς τις ομάδες, σε περίπτωση σοβαρών επεισοδίων σε κάποιο γήπεδο, μίλησε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε στα "Παραπολιτικά 90,1", τόνισε πως η κατάσταση με την οπαδική βία κλιμακωνόταν επικίνδυνα και ανέφερε πως η τωρινή παρέμβαση της κυβέρνησης "... έχει πολλές ειδοποιούς διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις". Μίλησε για τη χρήση της τεχνολογίας, που θα βοηθήσει στην είσοδο των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και τη διαφορετική προσέγγιση της Δικαιοσύνης, που θα παίξει μεγάλο ρόλο.
"Αυτή τη στιγμή τέσσερα υπουργεία συνεργάζονται για το πως θα φτιάξουν εφαρμόσιμα μέτρα γιατί νόμους και στο παρελθόν είχαμε" τόνισε ο κ. Μαυρωτάς, ενώ -μεταξύ άλλων- ανέφερε πως θα αυστηροποιηθούν οι επιπτώσεις προς τις ομάδες στα γήπεδα των οποίων δεν λειτουργούν οι κάμερες παρακολούθησης, ενώ θα υπάρχει και ρήτρα παραβατικότητας σε περίπτωση σοβαρών επεισοδίων, με παρακράτηση από την χρηματοδότηση της φορολογίας των κερδών του στοιχήματος.
Όσα ανέφερε ο Γιώργος Μαυρωτάς:
"Όταν μια κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη γιατί δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό αυτό της προηγούμενης Παρασκευής, και κλιμακώνεται επικίνδυνα πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσεις την κατάσταση και μετά να την θεραπεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό πάρθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα να παίζουν δηλαδή οι ομάδες της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών και θεωρώ ότι η τωρινή παρέμβαση έχει πολλές ειδοποιούς διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις. Υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων πρώτα απ όλα απόλυτη προτεραιοποίηση και αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση. Δεύτερον, διαφορετική προσέγγιση της Δικαιοσύνης όπου αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Πλέον η διερεύνηση θα γίνεται με άλλα στάνταρτς περί εγκληματικών οργανώσεων. Το τρίτο είναι η τεχνολογία που θα μας βοηθήσει τόσο για την ταυτοποίηση και την έκδοση των εισιτηρίων αλλά και στη διερεύνηση περιπτώσεων όπως γίνεται και τώρα με την περίπτωση του συμβάντος στο Ρέντη. Η διυπηρεσιακή συνεργασία, αυτή τη στιγμή τέσσερα υπουργεία συνεργάζονται για το πως θα φτιάξουν εφαρμόσιμα μέτρα γιατί νόμους και στο παρελθόν είχαμε, θα τους βελτιώσουμε βέβαια και με μια θεσμική παρέμβαση η οποία θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό που κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την εφαρμοστικότητα των μέτρων και στην ταυτοπροσωπία και στην ύπαρξη των εποπτικών μέσων με κάμερες υψηλής ευκρίνειας για αυτό ακριβώς υπάρχει και η συνεργασία των τεσσάρων υπουργείων" ανέφερε.
Για τις κάμερες
Θα έχουμε κάμερες υψηλής ευκρίνειας ώστε να μπορούμε να δούμε τον φυσικό αυτουργό του οποιουδήποτε συμβάντος. Οι χειριστές των καμερών θα τις ελέγχουν πριν από οποιοδήποτε παιχνίδι αν λειτουργούν όλες τέλεια και όχι πλημμελώς. Θα αυστηροποιηθούν και οι όροι και οι επιπτώσεις στις ομάδες όταν δεν λειτουργούν αυτά τα συστήματα όπως επίσης θα ληφθούν και διοικητικά μέτρα για την περίπτωση επεισοδίων σε αγώνες. Θα υπάρχει ρήτρα παραβατικότητας γιατί οι ομάδες, όχι μόνο οι επαγγελματικές αλλά και οι ερασιτεχνικές, χρηματοδοτούνται πλέον από την φορολογία των κερδών του στοιχήματος οπότε θα μπει εκεί πέρα μια ρήτρα παραβατικότητας με σκοπό να κάνουμε ακριβώς και τις ομάδες και τους συλλόγους συμπαίκτες σε αυτή την προσπάθεια απέναντι σε έναν κοινό αντίπαλο που είναι ο χουλιγκανισμός στους αγωνιστικούς χώρους.
Για τη ρήτρα παραβατικότητας
Η ρήτρα παραβατικότητας θα εφαρμόζεται όταν υπάρχουν σοβαρά επεισόδια σε κάποιο γήπεδο. Επειδή οι ομάδες παίρνουν μια χρηματοδότηση από την φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος θα υπάρχει από εκεί μια παρακράτηση, μια μείωση και μπορεί να μην λάβουν καθόλου χρηματοδότηση, αν είναι πολλές φορές.

ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ

Η βία γενικώς αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και η λεγόμενη «οπαδική βία» είναι απλά ένας τρόπος εκδήλωσης του. Λαμβάνει πάντα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κοινωνικού συνόλου που εκδηλώνεται.

Οι παράγοντες που καλλιεργούν το μίσος και κατ’ επέκταση την βία είναι ποικίλοι, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, ιστορικοί ανταγωνισμοί συνόλων, εντοπιότητες, εθνικιστικές, φυλετικές διαφορές, ρητορείες κ.α

Εδώ και δεκαετίες οι Κυβερνήσεις νομοθετούν συνέχεια νόμους πρακτικά ανεφάρμοστους για τη καταπολέμηση του φαινομένου, επαναπαυόμενες στην επιβολή και είσπραξη προστίμων από τις ομάδες ή απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων με παρουσία οπαδών για σημαντικά χρονικά διαστήματα. Αποφεύγουν να ακουμπήσουν τη ρίζα του προβλήματος και αρκούνται στην επιβολή μέτρων για το θεαθήναι και τους τίτλους ειδήσεων.

Δεν ασχολούμαστε καθόλου με την πρόληψη αλλά αποκλειστικά με ημίμετρα καταστολής. Ακόμα και αν εστιάσουμε στα συνήθη μέτρα που λαμβάνονται κατά την διεξαγωγή αγώνων, δεν γίνεται έλεγχος των χώρων πριν τον αγώνα ούτε πραγματικός έλεγχος των εισερχομένων. Τα τεχνικά μέσα ελέγχου είναι από υποτυπώδη ως ανύπαρκτα. Ο δε αποκλεισμός των γηπέδων δεν αντιμετωπίζει με κανέναν τρόπο το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν και παραμένει η βία και όχι το αν αυτή θα εκδηλωθεί εντός ή  εκτός  των γηπέδων.

Η αντίληψη ότι με κλειστά γήπεδα τα άτομα του κοινού ποινικού δικαίου που βιαιοπραγούν, μεμονωμένα ή οργανωμένα, δεν θα το κάνουν αλλού, είναι επιεικώς αστεία.

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια και μόλις λίγους μήνες μετά την τελευταία, που η ίδια Κυβέρνηση ανακοινώνει «αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο» για το ίδιο θέμα. Οι ανακοινώσεις αποτελούν ομολογία ανικανότητας εφαρμογής των μέτρων που οι ίδιοι Κυβερνώντες εξαγγέλλουν κάθε φορά. Για πολλοστή φορά ακούμε τα ίδια μέτρα για ταυτοποίηση φιλάθλων, έλεγχο συνδέσμων, λέσχες οπαδών, τοποθέτηση καμερών, ξεχνώντας όμως να αναφέρουν ότι όλα αυτά έχουν νομοθετηθεί κατά το παρελθόν και οι νόμοι είναι σε ισχύ, βιώνοντας ένα ιδιότυπο deja vu… 

H αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας απαιτεί μακροπρόθεσμη στρατηγική και μια κατ΄ αρχήν παραδοχή ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε γρήγορες, ούτε εύκολες, ούτε γενικές και καθολικές λύσεις. Το κοινό καλό δεν μπορεί να  παραγκωνίζεται προς όφελος της διατήρησης πολιτικής εξουσίας μέσω ψευδών εντυπώσεων περι ¨παραγωγής έργου¨.

Ο φαύλος κύκλος αέναης και κλιμακούμενης βίας στην κοινωνία αποτελεί μέγιστο κίνδυνο και αφορά άμεσα όλους μας. Ο καθένας, τα παιδιά μας, μπορεί από ένα τυχαίο γεγονός να βρεθεί στο διάβα εγκληματιών, ομάδων ή τόπο γεγονότων και να είναι το θύμα…


Κατερίνα Γρ. Σολωμού

Καθηγήτρια Ιατρικής, Αν. Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Υποστήριξη: SilkTech