Απειλούν τη μητέρα του 18χρονου που έριξε τη φωτοβολίδα

Τετάρτη, Δεκέμβριος 13, 2023 - 6:16μμ
Ραγδαίες εξελίξεις

Απειλητικό μήνυμα για τη ζωή του γιου της κατήγγειλε ότι δέχτηκε στο κινητό της το πρωί της Τετάρτης η μητέρα του 18χρονου που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό κατά τα επεισόδια στου Ρέντη.

«Δέχτηκα απειλητικό μήνυμα σήμερα το πρωί με το που άνοιξα το κινητό μου, το έχω καταθέσει στην Ασφάλεια», είπε η μητέρα του 18χρονου δράστη της δολοφονικής επίθεσης στου Ρέντη, μιλώντας στο T-live.

 «Τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο κανείς. Ο Θεός τιμωρεί οικογένειες σαν τη δική σας. Πόσους βιασμούς θα αντέξει το παιδί πριν κρεμαστεί; Σύντομα δεύτερη κηδεία», έγραφε το μήνυμα.  

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, Τετάρτη (13.12.23) στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε και ο μικρότερος αδερφός του 18χρονου, ο οποίος έδωσε  συμπληρωματική κατάθεση, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να περάσουν κι άλλα άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση με διάφορους τρόπους.

«Πολλοί από αυτούς που βγήκαν, κρατούσαν στα χέρια τους φωτοβολίδες, μολότοφ και πέτρες. Τους είδα ότι πήγαιναν στο μέρος, όπου ήταν μαζεμένοι οι αστυνομικοί και κατάλαβα ότι θα γίνουν επεισόδια. Φώναξα στον Νίκο να γυρίσει πίσω, αλλά εκείνος δεν ήρθε», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της πρώτης κατάθεσής του στους αστυνομικούς ο μικρότερος αδερφός του 18χρονου.

«Όταν επέστρεψε ο Νίκος, ήταν πολύ τρομαγμένος. Μας είπε ότι πήγε να ρίξει μία φωτοβολίδα, όμως αντί να τη ρίξει στον αέρα, την έριξε κατά λάθος στο πόδι αστυνομικού. Του την είχε δώσει κάποιος άλλος οπαδός που δεν γνώριζε και του είπε να τη ρίξει προς τη μεριά των αστυνομικών. Αυτός, ήθελε να τη ρίξει ψηλά στον αέρα, όμως, επειδή δεν το είχε ξανακάνει, του ξέφυγε και χτύπησε πρώτα κάπου αλλού και μετά βρήκε τον αστυνομικό στο πόδι».

ΠΥΡΙΤΙΔΑ

Εξελίξεις καταγράφονται στην έρευνα για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού κατά τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη την περασμένη Πέμπτη, που είχαν ως αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του άτυχου ένστολου.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, τα αποτελέσματα από τα τεστ για πυρίτιδα από τα δάχτυλα του 18χρονου ήταν θετικά. Με άλλα λόγια επιβεβαιώθηκε πως ο 18χρονος είχε χρησιμοποιήσει φωτοβολίδα το βράδυ των επεισοδίων. Ο δικηγόρος του, υποστήριξε πως πρόθεση του 18χρονου ήταν να ρίξει τη φωτοβολίδα στον αέρα.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Υπό το πρίσμα μιας εγκληματικής οργάνωσης, που μπορεί να έχει βάθος δράσης έως και 15 χρόνια πίσω, ερευνώνται τα 200 ονόματα χούλιγκαν, που παραδόθηκαν στον Άρειο Πάγο.

Δεκάδες από αυτούς είναι σεσημασμένοι για οπαδική βία και φέρονται να έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για ναρκωτικά και εκβιασμούς.

Τουλάχιστον 30 περιστατικά οπαδικής βίας από το 2007 και τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία μέχρι και σήμερα περιλαμβάνει ο φάκελος που κατέθεσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

 Μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί το μαχαίρωμα νεαρής φιλάθλου από χούλιγκανς αντίπαλης ομάδας το 2019. Θα ερευνηθούν παράλληλα εμπρηστικές δηλώσεις μελών συνδέσμων και παραγόντων, υποθέσεις καταγγελλόμενων απειλών και ξυλοδαρμών δημοσιογράφων αλλά και ξυλοδαρμοί διαιτητών.

Περίπου οι μισοί από τη λίστα των 200 ατόμων είναι σεσημασμένοι. Έχουν απασχολήσει μεταξύ άλλων για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, σωματικές βλάβες, εκβιασμούς ακόμα και συμβόλαια θανάτου.

Προτεραιότητα αναμένεται να αποτελέσει η διερεύνηση του τραγικού περιστατικού του Ρέντη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται αρκετά πιθανόν ανάμεσα στους 200 “στόχους” να συγκαταλέγονται και οι καθοδηγητές της επίθεσης στον αστυνομικό που φέρονται να εξόπλισαν τον 18χρονο με τη φονική φωτοβολίδα.

ΑΠΟΧΗ

Η Super League ξεκινά ξανά, καθώς οι Έλληνες διαιτητές αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή τους, μετά τις απειλές που δέχθηκε ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου.
Η ΚΕΔ ενημέρωσε ότι οι ξένοι διαιτητές δεν θα ήταν διαθέσιμοι αν συνεχιζόταν η αποχή των Ελλήνων συναδέλφων τους.
Το τέλος της αποχής συνεπάγεται ότι οι ξένοι διαιτητές θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να ορίζονται στα εγχώρια ντέρμπι.
Θυμίζουμε ότι με επιστολή του προς τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν είχε προειδοποιήσει πως ο ορισμός ξένων διαιτητών δεν μπορεί να συνεχιστεί "αν απειλούνται και κυριολεκτικά φοβούνται για την ψυχοσωματική τους ακεραιότητα".

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ

Τις αντιφατικές καταθέσεις που έδωσε ο 18χρονος φερόμενος ως δράστης που έριξε την ναυτική φωτοβολίδα και τραυμάτισε τον αστυνομικό στου Ρέντη την περασμένη Πέμπτη στα επεισόδια έξω από το γήπεδο και ότου 16χρονου αδερφού του, εξετάζουν λεπτομερώς οι Αρχές.
Μία σημαντική αντίφαση στην οποία έχουν υποπέσει τα δύο αδέρφια είναι αν ο 16χρονος βρισκόταν την ώρα των επεισοδίων μέσα ή έξω από το γήπεδο. Οι Αρχές έχουν στοιχεία ότι ο 16χρονος βρισκόταν έξω από το γήπεδο μαζί αδερφό του. Αυτό που ερευνούν είναι τι ρόλο είχε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και των επιθέσεων ο 16χρονος.
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί αναζητούν στοιχεία προκειμένου να συνθέσουν το παζλ της εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε στο γήπεδο. Μέχρι στιγμής, έχουν σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τους καθοδηγητές ακόμα και για τις ομάδες κρούσης. Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και κυρίως από τις απαντήσεις που θα λάβουν από τα εγκληματικά εργαστήρια που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται επίσης πρόσωπα που όπως φαίνεται ανακυκλώνονται από μια δεξαμενή χούλιγκαν τα τελευταία 16 χρόνια. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, πρόκειται για συμμορίες συγκοινωνούντα δοχεία που τροφοδοτούν το έγκλημα. Ανάμεσα στη λίστα των 200 και ανθρώπων που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ, οι μισοί είναι σεσημασμένοι

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ

Τον «καθοδηγητή», τους μεταφορείς και τους… «εκτελεστές» που κατέστρωσαν και συμμετείχαν στα επεισόδια στο κλειστό γήπεδο στου Ρέντη αναζήτα η ΕΛ.ΑΣ, στην προσπάθειά της να ρίξει άπλετο φως στο σκηνικό του τρόμου, που είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Ήδη βαδίζουμε στην έκτη ημέρα που υπαρχιφύλακας των ΜΑΤ δίνει μάχη για τη ζωή του, μετά τη ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε στο αριστερό του πόδι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (0 7/12/2023) έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη». Ο άνδρας της ΕΛΑΣ παραμένει σε τεχνική καταστολή, ενώ οι γιατροί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τον σώσουν. Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί της αθλητικής βίας και των υπολοίπων υπηρεσιών που χειρίζονται την υπόθεση των επεισοδίων στου Ρέντη δουλεύουν μεθοδικά και με εντατικούς ρυθμούς.

Στόχος τους μετά την ομολογία του 18χρονου που παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα, είναι να εντοπίσουν τον άνθρωπο, που έστησε το αιματοβαμμένο σκηνικό, αυτούς που μετέφεραν τα πολεμοφόδια στο πάρκινγκ του γηπέδου, αλλά και τα άτομα που έριξαν τις φωτοβολίδες, τις κροτίδες και τις μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Στο πρόσωπο του καθοδηγητή, οι αστυνομικοί βάσει των καταθέσεων αλλά και των στοιχείων που τους έχουν γνωστοποιηθεί έχουν λοκάρει έναν άνδρα περίπου 35 ετών, για τον οποίο όμως δεν έχουν προς το παρόν όλα τα δεδομένα, που θα τους οδηγήσει στην ταυτοποίησή του. Παράλληλα, ψάχνουν και τα άτομα, τα οποία είχαν αναλάβει το ρόλο των μεταφορέων, των ανθρώπων δηλαδή που πήγαν τα πολεμοφόδια στο γήπεδο αλλά και αυτούς που έριξαν τις φωτοβολίδες και τις μολότοφ. Συνολικά, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι παραπάνω ρόλοι είχαν κατανεμηθεί σε 5 ή 6 άτομα.  

Φυσικά, οι αστυνομικοί είναι πολύ προσεκτικοί για να κάνουν το επόμενο βήμα και να προχωρήσουν σε νέες συλλήψεις, καθώς θέλουν να έχουν «δεμένα» από όλες τις πλευρές τα ύποπτα άτομα. Για το λόγο αυτό ελέγχουν ενδελεχώς μαρτυρίες, βίντεο, περιμένουν αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ θα αναλύσουν και τα δεδομένα από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη γύρω περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί η παρουσία ύποπτων ατόμων κοντά στο γήπεδο, την ώρα των επεισοδίων. 

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, Τετάρτη (13.12.23) στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε και ο μικρότερος αδερφός του 18χρονου, ο οποίος έδωσε  συμπληρωματική κατάθεση, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να περάσουν κι άλλα άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση με διάφορους τρόπους.

«Πολλοί από αυτούς που βγήκαν, κρατούσαν στα χέρια τους φωτοβολίδες, μολότοφ και πέτρες. Τους είδα ότι πήγαιναν στο μέρος, όπου ήταν μαζεμένοι οι αστυνομικοί και κατάλαβα ότι θα γίνουν επεισόδια. Φώναξα στον Νίκο να γυρίσει πίσω, αλλά εκείνος δεν ήρθε», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της πρώτης κατάθεσής του στους αστυνομικούς ο μικρότερος αδερφός του 16χρονου και συμπληρώνοντας είχε τονίσει: «Όταν επέστρεψε ο Νίκος, ήταν πολύ τρομαγμένος. Μας είπε ότι πήγε να ρίξει μία φωτοβολίδα, όμως αντί να τη ρίξει στον αέρα, την έριξε κατά λάθος στο πόδι αστυνομικού. Του την είχε δώσει κάποιος άλλος οπαδός που δεν γνώριζε και του είπε να τη ρίξει προς τη μεριά των αστυνομικών. Αυτός, ήθελε να τη ρίξει ψηλά στον αέρα, όμως, επειδή δεν το είχε ξανακάνει, του ξέφυγε και χτύπησε πρώτα κάπου αλλού και μετά βρήκε τον αστυνομικό στο πόδι».

ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Συμπληρωματική κατάθεση δίνει αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αδερφός του 18χρονου που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό τη νύχτα των επεισοδίων στου Ρέντη.

Αστυνομικοί  πήγαν στο σπίτι του νεαρού και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στην Υπηρεσία, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις σε όσα αρχικά κατέθεσε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη του κατάθεση περιέγραψε διαφορετικά τα γεγονότα σε σχέση με τον αδερφό του, προφανώς για να τον υποστηρίξει, όμως προς το παρόν δεν φαίνεται να εμπλέκεται στην υπόθεση των επεισοδίων στου Ρέντη. 

Την ίδια ώρα, ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, καθώς οι αστυνομικοί δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στη σύλληψη ατόμων, για τα οποία έχουν οι Αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία, που τους ενοχοποιούν.

Σημειώνεται πως ο 16χρονος αδερφός του 18χρονου ανέφερε στους αστυνομικούς ότι κάποια στιγμή είδε πολλά άτομα να βγαίνουν εκτός του γηπέδου στου Ρέντη και να τους ακολουθεί ο 18χρονος αδερφός του. «Πολλοί από αυτούς που βγήκαν κρατούσαν στα χέρια τους φωτοβολίδες, μολότοφ και πέτρες. Τους είδα ότι πήγαιναν στο μέρος που ήταν μαζεμένοι οι αστυνομικοί και κατάλαβα ότι θα γίνουν επεισόδια. Φώναξα στον Νίκο να γυρίσει πίσω, αλλά εκείνος δεν ήρθε», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του στους αστυνομικούς.

Και συμπλήρωσε: «Όταν επέστρεψε ο Νίκος, ήταν πολύ τρομαγμένος. Μας είπε ότι πήγε να ρίξει μία φωτοβολίδα, όμως αντί να τη ρίξει στον αέρα, την έριξε κατά λάθος στο πόδι αστυνομικού. Του την είχε δώσει κάποιος άλλος οπαδός που δεν γνώριζε και του είπε να τη ρίξει προς τη μεριά των αστυνομικών. Αυτός, ήθελε να τη ρίξει ψηλά στον αέρα, όμως, επειδή δεν το είχε ξανακάνει, του ξέφυγε και χτύπησε πρώτα κάπου αλλού και μετά βρήκε τον αστυνομικό στο πόδι».

Η ΕΡΕΥΝΑ

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με στοιχεία και ονόματα που παραπέμπουν σε δράση εγκληματικών ομάδων στο χώρο του αθλητισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έγγραφα των φακέλων που παρέδωσαν οι δύο υπουργοί περιέχουν λίστα με τα ονόματα 200 χούλιγκαν και αφορούν 30 υποθέσεις τα τελευταία 16 χρόνια, δηλαδή από το 2007 (δολοφονία Μιχάλη Φιλόπουλου) και μετά. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούνται οι ίδιοι πρωταγωνιστές που ανακυκλώνονται και μετεξελίσσονται εγκληματικά.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους 200 χούλιγκαν, τα περιστατικά στα οποία φαίνεται πως πρωταγωνίστησαν δεν ήταν μόνο αδικήματα αθλητικής βίας, καθώς ανάμεσά τους εντοπίζονται πρόσωπα τα οποία έχουν κατηγορηθεί για την υλοποίηση συμβολαίων θανάτων, κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Οπαδική βία: Νέα μέτρα στα γήπεδα για τους αγώνες -Τι προβλέπει για κάμερες, εισιτήρια το ν/σ που φέρνει η κυβέρνηση
Ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται πως στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους οπαδών, και ως περιφερόμενοι «στρατοί» συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα και σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Μάλιστα σημειώνεται ότι στη σχετική λίστα υπάρχει έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας με τουλάχιστον 40 «χούλιγκαν» που έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της ακροδεξιάς.

Η εμπλοκή των χούλιγκαν σε τουλάχιστον 30 υπόθεσης οπαδικής βίας

Στους φακέλους που κατέθεσαν χθες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης πέραν από τη λίστα με τα 200 άτομα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει και λίστα με περίπου 30 υποθέσεις στις οποίες είχαν εμπλοκή οι εν λόγω χούλιγκαν. Πρόκειται τόσο για επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων μεταξύ οπαδών, επιθέσεις οπαδών σε αστυνομικούς, αλλά και επιθέσεις σε βάρος διαιτητών. Ανάμεσα στις υποθέσεις είναι και οι δύο δολοφονίες οπαδών του Μιχάλη Κατσουρή της ΑΕΚ και του Μιχάλη Φιλόπουλου του ΠΑΟ.
Στη λίστα καταγράφεται και ο πόλεμος εμπρηστικών ανακοινώσεων ανάμεσα σε οργανωμένους οπαδούς, όπως όσα έγιναν μετά τα πανό υποστήριξης χούλιγκαν για τους συλληφθέντες της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, αλλά και το πανό για την ελευθέρωση των Κροατών χούλιγκαν μετά τη δολοφονία Κατσουρή.

Οι αρμόδιες αρχές πάντως συνεχίζουν να συγκεντρώνουν επιπλέον στοιχεία που θα προσκομιστούν το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στα περιστατικά οπαδικής βίας, ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση να φτάσει η υπόθεση ως το τέλος.

Ο ΝΟΜΟΣ

Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στη Super League 1, που αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά τα νέα επεισόδια οπαδικής βιας στην Ελλάδα.

Με βάση και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όλοι οι αγώνες τόσο της Super League 1, όσο και του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου (για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας), θα γίνουν χωρίς οπαδούς στην κερκίδα, -τουλάχιστον- μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2024. Αν μάλιστα κάποια ομάδα παραβεί τη νομοθεσία και έχει κόσμο στις εξέδρες, κινδυνεύει με πλήρη αποκλεισμό από το πρωτάθλημα της τρέχουσας σεζόν.

Κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα μόνο για 10 εκπροσώπους της στο γήπεδο, με εξαιρούμενους τους αξιωματούχους που δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα της εκάστοτε αναμέτρησης.

Όσα αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 

Άρθρο πρώτο

Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσας έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, απαγορεύονται η διάθεση εισιτηρίων και η παρουσία θεατών στους αγώνες ποδοσφαίρου:
(α) Του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024,

(β) του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024,

(γ) του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) περιόδου 2023-2024, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συγκροτείται και διατηρείται ως δεύτερη ομάδα (Β’ ομάδα) Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) που είναι μέλος του επαγγελματικού συνδέσμου της παρ. 1 του άρθρου 97 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), σύμφωνα με το άρθρο 108Β του ν. 2725/1999.

Κατά την εφαρμογή της παρούσας επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα (10) εκπροσώπων κάθε ομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω εκπρόσωποι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή κατέχουν διευθυντική θέση στην ομάδα. Στον ανωτέρω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αξιωματούχοι που δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν επιβληθεί έως τη δημοσίευση της παρούσας ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1 απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων στη φιλοξενούμενη ομάδα
α) στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η φιλοξενούμενη ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024, καθώς και

β) στους αγώνες ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) περιόδου 2023-2024 και στους φιλικούς αγώνες εφόσον η φιλοξενούμενη ομάδα συγκροτείται και διατηρείται ως Β’ ομάδα υπό την έννοια της περ. (γ) της παρ. 1. Κατά την εφαρμογή της παρούσας επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα (10) εκπροσώπων της φιλοξενούμενης ομάδας, εφαρμοζομένων αναλόγως του δευτέρου και του τρίτου εδαφίου της παρ. 1.

Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για το χρονικό διάστημα της παρ. 1, είναι δυνατόν, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, να επιβάλλεται η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου των διασυλλογικών διοργανώσεων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (Union of European Football Associations – UEFA), εφόσον ελληνική ομάδα είναι γηπεδούχος, και να προβλέπεται ο ανώτατος αριθμός εκπροσώπων των ομάδων, των οποίων επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου.
Σε περίπτωση διάθεσης εισιτηρίων ή παρουσίας θεατών κατά παράβαση των απαγορεύσεων των παρ. 1, 2 και 3, επιβάλλεται στις Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ο αποκλεισμός από το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) για την περίοδο 2023-2024.
Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 αξιολογούνται τα αποτελέσματα της εφαρμογής της παρούσας, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρούνται απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου και υφίσταται ο κίνδυνος διακινδύνευσης της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμμετεχόντων, καθώς και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Άρθρο δεύτερο

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο 16χρονος αδερφός του οπαδού που πέταξε τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ήταν μαζί του στο γήπεδο το βράδυ της 7η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στους αστυνομικούς ότι κάποια στιγμή είδε πολλά άτομα να βγαίνουν εκτός του γηπέδου στου Ρέντη και να τους ακολουθεί ο 18χρονος αδερφός του. «Πολλοί από αυτούς που βγήκαν κρατούσαν στα χέρια τους φωτοβολίδες, μολότοφ και πέτρες. Τους είδα ότι πήγαιναν στο μέρος που ήταν μαζεμένοι οι αστυνομικοί και κατάλαβα ότι θα γίνουν επεισόδια. Φώναξα στον Νίκο να γυρίσει πίσω, αλλά εκείνος δεν ήρθε», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του στους αστυνομικούς. 

Και συμπλήρωσε: «Όταν επέστρεψε ο Νίκος, ήταν πολύ τρομαγμένος. Μας είπε ότι πήγε να ρίξει μία φωτοβολίδα, όμως αντί να τη ρίξει στον αέρα, την έριξε κατά λάθος στο πόδι αστυνομικού. Του την είχε δώσει κάποιος άλλος οπαδός που δεν γνώριζε και του είπε να τη ρίξει προς τη μεριά των αστυνομικών. Αυτός, ήθελε να τη ρίξει ψηλά στον αέρα, όμως, επειδή δεν το είχε ξανακάνει, του ξέφυγε και χτύπησε πρώτα κάπου αλλού και μετά βρήκε τον αστυνομικό στο πόδι».

Τι εκμυστηρεύτηκε ο 18χρονος στον μάνατζερ του γνωστού τράπερ
Από τη ΓΑΔΑ, όμως, προκειμένου να εξεταστεί από τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει να εξιχνιάσουν την υπόθεση, πέρασε και ο 26χρονος μάνατζερ γνωστού τράπερ, ο οποίος μίλησε για την παρουσία του το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου στο γήπεδο του Ρέντη. «Εγώ με το μηχανάκι μου πήγα στο γήπεδο και έκατσα για κανένα 20λεπτο. Στις 20.30 έφυγα από το γήπεδο και πήγα στα (fast food) του Ρέντη, όπου ήταν να συναντηθώ με έναν φίλο μου, αλλά δεν ήρθε. Μετά έφυγα και πήγα στο σπίτι μου. Αργά το βράδυ, έμαθα για τα επεισόδια. Δυστυχώς δεν ξέρω ποιος έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα. Κάποια από τα άτομα που ήταν στο γήπεδο και τους έπιασε η Αστυνομία, ήταν γνωστοί μου», είπε – σύμφωνα με πληροφορίες- στους αστυνομικούς. Παρότι αρχικά ο 26χρονος μάνατζερ του τράπερ απέκρυψε από τους αστυνομικούς τα όσα γνώριζε για το άτομο που έριξε τη φωτοβολίδα, λίγες ώρες αργότερα, σε συμπληρωματική κατάθεση, παραδέχθηκε ότι ο 18χρονος του είχε εκμυστηρευτεί ότι ήταν εκείνος που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα. «Δεν σας το είπα προηγουμένως, γιατί φοβήθηκα», ήταν η απάντηση του στους αστυνομικούς. 

«Φοβόταν μην μπλέξει»
Απέναντι από τους αστυνομικούς βρέθηκε και η 17χρονη σύντροφος του 18χρονου, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- περιέγραψε όλα όσα της μετέφερε ο κατηγορούμενος. Αρχικά, το αγόρι της, της είπε ότι ήταν αγχωμένο, καθώς -όπως της ανέφερε- κάποιος του είχε δώσει ένα καπνογόνο, το οποίο κράτησε με γυμνά χέρια και φοβόταν μην μπλέξει γιατί υπήρχαν πάνω τα αποτυπώματα του. «Κάποια στιγμή, διάφορα άτομα μέσα από το γήπεδο, βγήκαν έξω από αυτό. Ο Νίκος πήγε έξω και αυτός. Μου είπε ότι δεν ήξερε με ποιο τρόπο, αλλά βρέθηκε στα χέρια του κάτι. Όλοι πετούσαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς και τότε πέταξε και ο Νίκος αυτό που κρατούσε. Μετά από λίγο τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Τον ρώτησα αν ήταν σίγουρος ότι χτύπησε τον αστυνομικό και μου είπε ότι δεν ξέρει».

Στη συνέχεια, η 17χρονη αναφέρθηκε και στην πρόθεση του 18χρονου να αλλάξει αριθμό κινητού: «Μου είπε ότι θέλει να το κάνει αυτό, για να μην έχει πλέον καμία σχέση με τις ομάδες και ήθελε έναν αριθμό να τον έχουν μόνο οι δικοί του άνθρωποι».  

ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΝΟΙ

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης κατέθεσαν φάκελο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα.

Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες είναι και Πατρινοί. Πρόκειται για άτομα που στο παρελθόν φέρονται να είχαν συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα, με ενεργό ρόλο και στο «οπαδικό κίνημα» μεγάλης ομάδας.

Οι δύο συγκεκριμένοι έχουν εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις, ενώ «συνδέουν» το όνομά τους και με παλαιότερες «ιστορίες» από τον αναρχικό χώρο!

Δεν γνωρίζουμε αν στον φάκελο Βρούτση – Οικονόμου, υπάρχουν και υποθέσεις βίας στην Πάτρα και κυρίως αυτή του 2018 όταν μετά τον αγώνα μπάσκετ Προμηθέα – Ολυμπιακού είχε τραυματιστεί και είχε κινδυνεύσει η ζωή αστυνομικού. Ή και τα επεισόδια στο «Τόφαλος» επίσης με εμπλοκή «ακραίων» χούλιγκανς που είχαν έρθει κατά εκατοντάδες από την Αθήνα, για τον τελικό χάντ μπολ, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Ωστόσο τουλάχιστον ένα πρόσωπο από την Πάτρα με «ηγετικό ρόλο» φαίνεται ότι βρίσκεται σε θέση… περιωπής, στον φάκελο.

Επίσης, προσκομίστηκαν στοιχεία για την δράση πολλών προσώπων όχι μόνο για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου (έως και 2007). «Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν «υψηλού κινδύνου» πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων οι οποίες συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία, κ.λπ.

Ο ΚΛΟΙΟΣ

Συνεχίζει να δίνει μεγάλη μάχη ο 31χρονος αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από φωτοβολίδα έξω από το κλειστό του Ρέντη την ώρα που «σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τον καθοδηγητή και τα υπόλοιπα άτομα που συμμετείχαν στα θλιβερά επεισόδια.

Παράλληλα αναμένονται και τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η κατάσταση του αστυνομικού που δέχτηκε ναυτική φωτοβολίδα παραμένει κρίσιμη και χθες Τρίτη οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το αριστερό του πόδι φοβούμενοι σηπτικό επεισόδιο, αλλά και το ενδεχόμενοι μιας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από το σημείο του τραύματος.

Οι γιατροί περιμένουν να περάσει ένα χρονικό διάστημα και αυτό που είναι σημαντικό είναι να δουν κατά πόσο ο εγκέφαλος έχει υποστεί αναστρέψιμες ή μη βλάβες.

Οι αστυνομικοί «ξεσκονίζουν» τα βίντεο από την επίθεση και θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η ταυτοποίηση και άλλων προσώπων που είχαν ρόλο και εμπλοκή στα επεισόδια. Στο κάδρο βρίσκεται ο άνθρωπος που έφερε στο γήπεδο τα πολεμοφόδια προκειμένου να γίνουν τα επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται τα αποτελέσματα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την έρευνα.

Παράλληλα περιμένουν και τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια που αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση.

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Η απόφαση τη κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο φάκελος οπαδικής βίας και διαφθοράς στον αθλητισμό και να φτάσει μέχρι και την εποχή της δολοφονίας Φιλόπουλου το 2007. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού θα προσκομίσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και νέο πακέτο στοιχείων και ντοκουμέντων.
Έρευνα για... «εγκληματικές οργανώσεις»
Η κυβέρνηση ζητά από την Δικαιοσύνη να ερευνήσει αν στον χώρο δρουν εγκληματικές οργανώσεις. Σύμφωνες με πληροφορίες τα στοιχεία που κατέθεσαν χθες οι δυο υπουργοί στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – από την οποία ζήτησαν την αναβάθμιση της ποινικής έρευνας με ενοποίηση υποθέσεων (κατά το μοντέλο της έρευνας για τη «Χρυσή Αυγή») – αφορούν σε 200 πρόσωπα.
Πρόκειται για «σκληρούς» χούλιγκαν από όλη τη χώρα, από διάφορες ομάδες, οι οποίοι είναι γνωστοί στις Αρχές και εμπλέκονται σε αιματηρά περιστατικά του τελευταίου έτους, όπως βομβιστικές επιθέσεις σε διαιτητές και χτυπήματα κατά αστυνομικών.
«Τα στοιχεία που προσκομίσαμε θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε τις αγέλες των χούλιγκαν και όσους τους ανέχονται ή τους υποκινούν» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συνδέσεις των χούλιγκαν
Ο Γιάννης Οικονόμου παρέδωσε και Έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας για χούλιγκαν που συνδέονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, την Χρυσή Αυγή αλλά και τον υπόκοσμο.
Στόχος, να διερευνηθεί σε βάθος αν πίσω από αυτούς κρύβονται εγκληματικές οργανώσεις με συγκεκριμένη ιεραρχία, δομή και χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εκ των «200» φαίνεται να έχουν κατά το παρελθόν εμπλοκή και σε άλλες υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου, με οικονομικό υπόβαθρο, όπως είναι η διακίνηση ναρκωτικών, οι εκβιασμοί και η προστασία.
«Στοιχεία για... εγκληματική οργάνωση»
«Μπαίνει το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης» δήλωσε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης «Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Συνδυαζόμενα με όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα πρέπει να συσχετιστούν, να αναδειχτούν και να αναβαθμιστούν» πρόσθεσε.
«Στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν τα μέλη που διευθύνουν και υπάρχουν και τα υπόλοιπα μέλη. Την ορίζει πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα ο Ποινικός Κώδικας. Χρειάζεται δομή, ιεραρχία και ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. Και δεν είναι μόνο η έκφανση αυτής της παραβατικότητας η βία. Είναι οι χρηματοδοτήσεις. Είναι άλλες ενδεχόμενες παράνομες πράξεις που γίνονται... Μιλάμε για πολύ πιθανή – το ξαναλέω, δεν είμαι δικαστής – ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων και για εμένα το νούμερο ένα είναι αυτό» δήλωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ.
Έρχονται και άλλες... συλλήψεις;
Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε ότι, καθώς τα στοιχεία είναι πολλά και εξαιρετικά σοβαρά, θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις, πέραν του 18χρονου που ομολόγησε ότι έριξε την φωτοβολίδα στον αστυνομικό που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
«Έχει κατονομαστεί από το δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν τους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες ξύλα πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Υποστήριξη: SilkTech