Ακρωτηρίασαν το ένα πόδι του αστυνομικού...

Τετάρτη, Δεκέμβριος 13, 2023 - 12:00πμ
Δίνει μάχη για τη ζωή του

Οι γιατροί πήραν την απόφαση να ακρωτηριάσουν το πόδι του αστυνομικού, το οποίο έφερε το βαρύτατο τραύμα από τη ναυτική φωτοβολίδα που χτύπησε τον 31χρονο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό καθώς η ελπίδα να σωθεί το πόδι που είχε τραυματιστεί στη μηριαία αρτηρία είχε πλέον χαθεί και ήθελαν να αποφύγουν περαιτέρω επιπλοκές. Οι γιατροί δεν ήθελαν δηλαδή να ρισκάρουν το ενδεχόμενο το τραύμα να μολυνθεί από κάποιο μικρόβιο.

Σημειώνεται ότι ο 31χρονος τραυματίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου και παραμένει διασωληνωμένος σε μηχανική υποστήριξη.

Το ιατρικό ανακοινωθέν
Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής υπεβλήθη σήμερα σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς. Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Ο επικεφαλής της διμοιρίας που δέχτηκε τη φονική επίθεση από τους χούλιγκαν έξω από γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, περιγράφει τα όσα φρικτά έζησε, δίπλα στον συνάδελφο του – ο οποίος συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
«Θυμάμαι το βλέμμα του, θυμάμαι που μιλήσαμε. Είναι πολύ αξιοπρεπής, πολύ δυνατό παιδί. Υπήρξε συνάδελφος που μου ζήτησε να βγάλουμε τη φωτοβολίδα. Είχαμε σοκαριστεί γιατί ξέρουμε όλοι τις επιπτώσεις που έχει αυτός ο τραυματισμός», δήλωσε ο αστυνομικός στο OPEN.
«Συνάδελφος, λοιπόν, έβγαλε, τράβηξε τη φωτοβολίδα, τα τρία τέταρτα. Το ένα τέταρτο έμεινε μέσα. Προσπάθησα και εγώ από την πλευρά μου να το βγάλω. Δεν επέμεινα περισσότερο γιατί έπρεπε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Είδα ότι δεν μπορούσα να το βγάλω», πρόσθεσε.
Ο αστυνομικός των ΜΑΤ βρίσκεται στο έδαφος, ήδη βαριά τραυματισμένος από τη φωτοβολίδα. Οι επιθέσεις – ακόμα και με εκρηκτικές μολότοφ – είναι συνεχείς. Μία από αυτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διμοιρίας, σκάει δίπλα στον ήδη τραυματισμένο αστυνομικό.
«Εκτοξεύσανε μολότοφ εκρηκτική, η οποία έσκασε δίπλα στον Γιώργο που ήταν ξαπλωμένος, στην άλλη πλευρά, στο άλλο πόδι. Αυτή η εκρηκτική του προκάλεσε και εσωτερική αιμορραγία. Αυτό το μάθαμε μετά, από τους γιατρούς», εξήγησε ο επικεφαλής της διμοιρίας ΜΑΤ, ενώ τονίζει ότι, οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο και γνώριζαν την τεχνική πρώτων βοηθειών τουρνικέ προσπάθησαν να βοηθήσουν τον 31χρονο
«Τα πρώτα 20 λεπτά είχε αισθήσεις. Είχε τις αισθήσεις του. Απ' ότι μου είπαν οι γιατροί, για να έχει ακόμα αναπνοή ο Γιώργος, αυτό που τον έχει σώσει είναι το τουρνικέ, τα δύο τουρνικέ και η φυσική του κατάσταση. Το είχε καταλάβει ο Γιώργος από την πρώτη στιγμή, γιατί εκλιπαρούσε και τα παιδιά να του βγάλουν αυτό το πράγμα από το πόδι του. Θέλω να ακουστεί αυτό. Θέλουμε τον κόσμο μαζί μας. Το υγιές κομμάτι να καταλάβει ότι η Αστυνομία είναι μαζί του. Δεν έχει να φοβάται τίποτα», υπογραμμίζει.

ΥΠΟΚΙΝΗΤΗΣ

Στον εντοπισμό του ατόμου που έδωσε στον 18χρονο τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον αστυνομικό κατά τα επεισόδια στου Ρέντη, του οποίου το πόδι ακρωτηριάστηκε, έφτασαν οι αστυνομικές έρευνες, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις πέρα από αυτή του 18χρονου, επισημαίνοντας πως ο άνθρωπος που τους προμήθευσε με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα έχει κατονομαστεί και όλα τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους αξιοποιούνται. «Θα έχουμε συλλήψεις, δεν θα μείνουμε μόνη στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ ομολογία δράστη. Υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή,. Έχει κατονομαστεί από το δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν τους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες ξύλα πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αναζητούμε τον άνθρωπο αυτό αξιοποιώντας με βάση πληροφορίες και αξιοποιώντας μια σειρά από στοιχεία. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΣΤΡΑΤΟΙ

ψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης απέστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για εξάλειψη κάθε φαινομένου παραβατικότητας με οπαδικά κίνητρα, πέντε ημέρες μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού, που εξακολουθεί να δίνει «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή.

Ωστόσο, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η «σκοτεινή» δράση των κυκλωμάτων χούλιγκαν, τα οποία προσεγγίζουν νέα παιδιά, προκειμένου να δημιουργούν «στρατούς» οργανωμένων οπαδών και τα μεταλλάσσουν σε σκληροπυρηνικούς χούλιγκαν.

«Θα πάει ο μικρότερος, ο πιτσιρικάς στο γήπεδο με τον γνωστό ή τον φίλο και θα τον βρει ο μεγαλύτερος. Κατ’ αρχάς, θα προσπαθήσει να τον ενσωματώσει με διάφορους τρόπους δίνοντας κάτι στην αρχή –το οποίο μπορεί να είναι και αμελητέο– να μπει μέσα στο γήπεδο, να δει έναν αγώνα ως δώρο ή να πάει μία εκδρομή με τους υπόλοιπους πάλι για αγώνα εκτός της πόλης.

Αυτό είναι το… δόλωμα», επεσήμανε αρχικά ο Παντελής Τίγκας, αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία και πρώην προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, μιλώντας στην ΕΡΤ.

 Ο νεαρός «στρατιώτης» αισθάνεται δυνατός, ότι είναι μέλος μίας ομάδας και κανείς δεν μπορεί να τον πειράξει. Οι πρώτες έκνομες ενέργειες είναι σε επεισόδια χαμηλής έντασης και αν είσαι καλός, ανεβαίνεις επίπεδο, καθώς η οργάνωση έχει ιεραρχία πυραμοειδούς μορφής. Πάντα υπό τις εντολές του «μεγάλου», όπως τόνισαν.

Από την οπαδική βία, στο οργανωμένο έγκλημα
Ο «μανδύας» του αθλητικού ιδεώδους δημιουργεί το κατάλληλο πεδίο για τη δράση εγκληματικών οργανώσεων με σκοπό το κέρδος του «αρχηγού», σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε αυτό το στάδιο, πλέον, οι οπαδικές διαφορές έχουν ξεπερασθεί και δεν αποκλείεται να συνεργάζονται σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

«Πλέον, σε εκείνη την περίπτωση ξεπερνάμε τα όρια του αθλητικού πεδίου και μπαίνουμε σε κάποια άλλα σκοτεινά, ομιχλώδη. Υπάρχουν υπονοούμενα για σχέσεις συνδέσμων, οπαδών, προέδρων οι οποίοι κινητοποιούνται γι’ αυτούς τους σκοπούς.

Δηλαδή, έχουμε έναν οργανωμένο στρατό και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. Γιατί, πότε και από ποιους οργανώνεται», ανέφερε ο Διαμαντής Μαστρογιαννάκης, καθηγητής ΕΑΠ.

Μία απλή αντιπαράθεση, ένας παλιός αγώνας μεταξύ δύο ομάδων, είναι αρκετά για κάποιους να κλείσουν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους. Οι «σκοτεινοί» υποκινητές μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν και τις πολιτικές ή ιδεολογικές αντιλήψεις κάποιων, όπως έγινε με τους Κροάτες χούλιγκαν που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

«Ποιους εξυπηρετούν οι χούλιγκαν;»
«Δείχνοντας» τους συνδέσμους φιλάθλων για τα περιστατικά οπαδικής βίας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας, τόνισε την 9η Δεκεμβρίου ότι «κάθε λίγο και λιγάκι, ύστερα από κάποιο τραγικό περιστατικό, όπως εκείνο με την δολοφονία του Άκη Καμπανού, συζητάμε, τα γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τελικά, λύσεις δεν υπάρχουν», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

«Μπορεί να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο και νόμοι που θα γίνουν αυστηρότεροι, όμως, κάθε φορά βλέπουμε να υπάρχουν θύματα γύρω μας, δεν έχει σημασία αν είναι αστυνομικοί ή πολίτες.

Θα μπορούσε αυτή η ανθρωποκτόνα ευθεία βολή με την φωτοβολίδα να είχει χτυπήσει οιονδήποτε συμπολίτη μας. Όμως, το θέμα είναι τι κίνητρα έχουν τα συγκεκριμένα άτομα. Ποιους εξυπηρετούν, ποιοι είναι εκείνοι που υποθάλπουν τέτοιου είδους διαδικασίες. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας αλλά όλης της κοινωνίας. Πρέπει να αποβάλλουμε αυτά τα άτομα», σημείωσε ο κ Ρήγας.

«Όμως, αν η κοινωνία αποβάλλει αυτά τα άτομα και αυτά βρίσκουν προστασία αλλού, τότε κάνουμε μία τρύπα στο νερό», τόνισε, κάνοντας σαφή αναφορά σε αθλητικούς συνδέσμους.

ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Μαρίνος Σκανδάμης σε δήλωσή του για την κατάθεση του φακέλου με 200 ονόματα  χούλιγκανς από όλη την Ελλάδα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει:

"Ο φάκελος με τα 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς από όλη την Ελλάδα, που κατέθεσαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, δείχνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει διδαχθεί από παρόμοιες ενέργειες του παρελθόντος.

Γιατί και το Μάιο του 2021 ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπόμνημα και φακέλους με 500 ονόματα ποινικών που εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα, όμως η εισαγγελική απάντηση ήταν πως οι εισαγγελείς της χώρας δεν αξίωναν να υποκαταστήσουν το έργο των αστυνομικών αρχών.

Για αυτό και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛΑΣ πρέπει να κάνουν τα πάντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για να ολοκληρωθούν οι έρευνες που θα φέρουν άμεσα στην δικαιοσύνη όσους  εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα. 

Αυτό απαιτεί το σύνολο της κοινωνίας και αυτό οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων της οργανωμένης εγκληματικής οπαδικής βίας.

Συνιστούμε λοιπόν λιγότερη επικοινωνία και περισσότερη σοβαρότητα, δουλειά και αποτελεσματικότητα".

ΜΗΤΕΡΑ

Απειλές και δωροδοκία καταγγέλλει ο πατέρας του 18χρονου που συνελήφθη για τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού στου Ρέντη, την ώρα που οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε πλήρη εξέλιξη για τους καθοδηγητές των επεισοδίων.
«Πάρ' το πάνω σου και θα σου δώσουμε λεφτά» καταγγέλλει πως είχαν στον γιο του, μιλώντας στον Alpha.
Ακόμη, έκανε λόγο για απειλές σε βάρος του γιου του ώστε να ομολογήσει ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για την ρίψη της ναυτικής φωτοβολίδας κατά του αστυνομικού.
«Ο... πήγε και είπε ότι αυτός το έκανε. Πώς το έκανε; Τον είδες; Ή βρήκατε θύμα και βάλατε ένα παιδάκι που δεν ξέρει. Έχω ακούσει ότι τον απείλησαν. Ότι του είπαν ''πάρτο πάνω σου και θα σου δώσουμε και λεφτά''», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, μίλησε και η μητέρα του 18χρονου χούλιγκαν μιλώντας στο Star, ισχυρίστηκε πως «τον έμπλεξαν».

 «Με πήρε τηλέφωνο ο γιος μου και έκλαιγε. Ήταν φοβισμένος και τρομοκρατημένος. Δεν είχε αυτά τα πράγματα το παιδί μου. Όλα αυτά ήταν εκεί από τους οργανωτές», περιέγραψε.

 «Το παιδί μου ούτε παραβατικό είναι, ούτε χούλιγκαν ούτε οργανωμένος οπαδός ούτε τίποτα από όλα αυτά. Δεν είμαστε κακοί άνθρωποι, παρακαλάμε να γίνει καλά ο αστυνομικός», συνέχισε η μητέρα. 

Τέλος, αναφερομένη στη φωτοβολίδα, που ο ίδιος ο 18χρονος παράδέχτηκε στην αστυνομία πως έριξε, είπε πως: «Ενδεχομένως να μην είναι η δικιά του αυτή που χτύπησε τον αστυνομικού. Το παιδί μου το έμπλεξαν».

Υποστήριξη: SilkTech