Η απολογία του 18χρονου * Τα μέτρα της Κυβέρνησης

Τρίτη, Δεκέμβριος 12, 2023 - 12:00πμ
Στον εισαγγελέα

Εμπρηστικά πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα αθλητικών εφημερίδων, αναρτήσεις και προφίλ, ανακοινώσεις ομάδων, διαδικτυακές συζητήσεις κ.α.. που σχετίζονται με την οπαδική βία περιέχουν οι φάκελοι που κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Η κυβέρνηση επιδιώκει η Δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τις έρευνες για τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς στον αθλητισμό όπως είχε αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή το 2013, όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας είχε «πακετάρει» τα στοιχεία και τα είχε διαβιβάσει στον Άρειο Πάγο, για να υπάρξει στη συνέχεια ενοποίηση των δικογραφιών που αφορούσαν στα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Παράλληλα, το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι όσο δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις για τη δημόσια ασφάλεια στα γήπεδα και οι ΠΑΕ αργούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, δεν θα ανοίξουν τα γήπεδα στο κοινό.
Εξερχόμενοι του Αρείου Πάγου οι δυο υπουργοί δήλωσαν ότι προσκόμισαν αρκετά σοβαρά στοιχεία και ζήτησαν εκ μέρους της κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της υπόθεσης της οπαδικής βίας.
Στόχος, όπως σημείωσαν, είναι να φτάσουμε στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς και να αντιμετωπιστούν οι αγέλες των χούλιγκαν και αυτοί που τους υποκινούν.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης κατέθεσαν φάκελο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα.
«Ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά, όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φάκελο που παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής- και όχι μόνον-βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.
Επίσης, προσκομίστηκαν στοιχεία για την δράση πολλών προσώπων όχι μόνο για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου (έως και 2007). «Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».
Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν "υψηλού κινδύνου" πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».
Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων οι οποίες συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία, κ.λπ.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, πρόσθεσε ότι επίσης περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου). Ακόμη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι ενδεικτικά καθώς πρόκειται να προσκομιστούν και άλλα από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον ζητηθούν από την Εισαγγελία. «Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμου κίνηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικους χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού.
Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.
«Προσκομίσαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της Κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε, ότι οι υπουργοί θα προσκομίσουν στην κυρία Αδειλίνη όλα τα στοιχεία εκείνα που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και να διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η Ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
Ακόμη, επισήμανε ο κ. Μαρινάκης ότι κατά την επίσκεψή τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.
«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς "ανακαλύπτουν" το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», τόνισε o κ. Μαρινάκης.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Αποκαλύψεις έκανε ο Απόστολος Λύτρας δικηγόρος του 18χρονου που έχει συλληφθεί, καθώς ομολόγησε ότι αυτός έριξε την φωτοβολίδα στον αστυνομικό έξω από το κλειστό του Ρέντη. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Απόστολος Λύτρας μιλώντας στο Mega ο 18χρονος προφανώς γνωρίζει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα, ωστόσο φοβάται να μιλήσει και καλεί την Πολιτεία να τον προστατεύσει. 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον ηθικό αυτουργό της επίθεσης σημειώνοντας… «Έχει αναφέρει στην κατάθεσή του ότι ο συγκεκριμένος που του έδωσε τη φωτοβολίδα φορούσε full face και δεν τον αναγνωρίζει. Η δική μου αίσθηση είναι ότι φοβάται, ότι προφανώς και ξέρει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα και φοβάται να μιλήσει».

Συνέχεια ο δικηγόρος του 18χρονου πρόσθεσε… «Δεν αλλάζει καμία στρατηγική. Αυτό που είπε ο 18χρονος και συνεχίζει να λέει είναι ότι ο ίδιος πέταξε τη φωτοβολίδα προς το μέρος του αστυνομικού. Αυτό που ουσιαστικά είπε είναι ότι δεν πέταξε μόνο αυτός. Πετάχτηκε άλλη μία φωτοβολίδα ταυτόχρονα, το οποίο το λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Αυτό είναι που έχει φανεί ως αλλαγή, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή (σ.σ. στην κατάθεσή του)».

Ο Απόστολος Λύτρας σημείωσε ότι ο 18χρονος δεν ήταν οργανωμένος οπαδός συμπληρώνοντας… «Έχει δώσει τρεις καταθέσεις που αναφέρει ότι η φωτοβολίδα η δική του, αυτή που έριξε, χτύπησε στο έδαφος, δεν ήταν σε ευθεία βολή που έχει ακουστεί. Η φωτοβολίδα χτύπησε μπροστά του επειδή δεν ήξερε να τη ρίξει. Έχει εξοστρακιστεί. Είναι τελείως διαφορετικό το ότι σημαδεύω έναν αστυνομικό από το ότι βρίσκει η φωτοβολίδα στο έδαφος και μετά πάει στον αστυνομικό. Το λέω σαν νομικό ισχυρισμό για άλλους λόγους που δεν συσχετίζονται με την πράξη καθαυτή».

«Έσβησε το Instagram και το Facebook που είχε διότι δεν ήθελε να έχει πλέον επαφές με φίλους οι οποίοι πήγαιναν μαζί στο γήπεδο. (…) Αυτήν την στιγμή, αυτό που βλέπω γενικότερα, είναι ότι ασχολούνται με θέματα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση. Ας πούμε δεν έχουν πάει ποτέ στο γήπεδο και επειδή είναι πολιτικοί, είναι υποχρεωμένοι να ασχοληθούν με κάποια θέματα τα οποία ούτε καν τα γνωρίζουν. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο βαθύ.

Ένα παιδί 18 χρόνων δεν ξυπνάει την Κυριακή και λέει ‘τι θα κάνω σήμερα, θα πάω το απόγευμα στο γήπεδο να σκοτώσω έναν αστυνομικό’. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι καθοδηγούν αυτήν τη νοοτροπία και αυτήν τη συμπροφορά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι πετάνε 17 Νοέμβρη τις μολότοφ στους αστυνομικούς, είναι αυτοί που πετάνε φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Με αφορμή το «καυτό» θέμα της οπαδικής βίας, που τα τελευταία 24ωρα έχει συνταράξει και απασχολεί έντονα την πανελλήνια κοινή γνώμη, μετά τα δραματικά γεγονότα στο Ρέντη έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», αναφορικά με τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και την όλη διαχείριση προβλήματος από πλευράς της, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε:

 «Τα μέτρα αποδεικνύονται κατώτερα του αναμενομένου. Ούτε καν ως «ημίμετρα» μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς δεν ακουμπούν στο ελάχιστο τη ρίζα του προβλήματος. 

 Θλίψη και οργή και, ακόμα χειρότερα, μεγαλύτερη ανασφάλεια από πριν, προκαλεί η εικόνα των άβουλων και τρομοκρατημένων Υπουργών, πανικοβλημένων σε υπέρμετρο βαθμό, κατά την διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης για την οπαδική βία. Το να ομιλούν τα κόμματα εξουσίας μόνον για οπαδική βία κουκουλοφόρων και ψευτοαναρχικών, αποτελεί τουλάχιστον ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. 

Διότι το Φαινόμενο και ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ υπάρχουν εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς τους και της έλλειψης πολιτικής βούλησης ώστε να δώσουν οριστική λύση.

Μια λύση η οποία δεν χρειάζεται «μαγικά ραβδιά» καθώς έχει ήδη εφαρμοστεί επιτυχώς σε όλα τα άλλα κράτη.Χρειάζεται, όμως, η όποια κυβέρνηση, εν προκειμένω η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να θελήσει να «σπάσει αυγά». Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λοιπόν. 

 Όλα τ’ άλλα είναι απλώς «στάχτη στα μάτια» των πολιτών, μέχρι να «περάσει κι αυτό» και η κυβέρνηση να μην θίξει συμφέροντα αλλά να περάσει «άβρεχη» και «αλώβητη», και από αυτό το εμπόδιο!

 Επιβάλλεται να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση εάν όντως παρουσιάστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, το διάγραμμα ροής που οδήγησε στη δολοφονική ενέργεια, στο οποίο φαινόταν ξεκάθαρα η διασύνδεση επιχειρηματικών συμφερόντων με την επίθεση στην αστυνομία και εάν προσκομίστηκαν ατράνταχτα στοιχεία που έδειχναν ότι η συγκεκριμένη επίθεση ήταν οργανωμένη και ενώ δεν είχε προηγηθεί οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τα ΜΑΤ.

Ασφαλώς και εσείς οι συναρμόδιοι υπουργοί γνωρίζετε ότι η “προπόνηση” των εγκληματιών αυτών γίνεται με την ιδιότητα τους ως γνωστών - δήθεν άγνωστων - σε εσάς κουκουλοφόρων.

Εν κατακλείδι:

Κλείνετε τα ματιά και τα αυτιά για να παριστάνετε τους προοδευτικούς και ανέχεστε και ανεχθήκατε τα διαχρονικά τους ειδεχθή πολλά εγκλήματα (Μαρφίν κτλ).
Για χρόνια τους ανέχεστε να προσπαθούν να κάψουν αστυνομικούς.
Πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί αυστηρότατη ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμης σε όποιον υποψήφιο δολοφόνο φέρει μολότοφ ή άλλα δολοφονικά παρόμοια όπλα, ανεξάρτητα αν τα χρησιμοποιήσει και πολύ μάλλον όταν τα χρησιμοποιεί

 Έχετε καθήκον και υποχρέωση να απαλλάξετε την Ελληνική κοινωνία από τους εγκληματίες αυτούς
Απαντήστε, επίσης, στον ελληνικό λαό: γιατί τους καλύπτετε,(γιατί άραγε;), για πάρα πολλά χρόνια;
Ακόμα και αυτοί οι ηθικοί αυτουργοί θα πρέπει να χάνουν άμεσα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς και να φυλακίζονται άμεσα, οι αποδεδειγμένα οργανωτές των αναρχικών αυτών κουκουλοφόρων, οι υποκινητές καταλήψεων περιουσιών Ελλήνων και σχολείων και παρόμοιων ενεργειών.
Ντροπή πια σε μια χώρα με αρχηγό κόμματος να υποκινεί την κατάληψη περιουσιών ελλήνων ή χώρων ανωτάτων ιδρυμάτων κτλ.
Αυτοί είναι “δολοφόνοι” της Ελληνικής κοινωνίας και θα έπρεπε, όχι μόνον γι αυτά, να ήταν φυλακή και όχι στη Βουλή πριν από πολλά χρόνια…

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για την αντιμετώπισης της οπαδικής βίας στους αθλητικούς χώρους.

Η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο άνδρας των ΜΑΤ έξω από το κλειστό του Ρέντη, κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ήταν ο τελευταίος κρίκος σ' αυτή την τραγική αλυσίδα των γεγονότων που μοιάζουν με μαχαιριές στο σώμα του ελληνικού αθλητισμού.

Ωστόσο η ουσιώδης διαφορά με όλες τις προηγούμενες εξαγγελίες για αυτά τα ζητήματα, έχει να κάνει με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των απαραίτητων αλλαγών, η διαφοροποίηση των ποινών, η διαφορετική αντιμετώπιση των αθλημάτων (τουλάχιστον αρχικά), αλλά και η κοινή δράση των εμπλεκόμενων Υπουργείων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει παλαιότερα δεν είχαν αποδώσει για να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο. Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή», είπε με νόημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης (που έχει διατελέσει στο παρελθόν Υφυπουργός Αθλητισμού) ο οποίος συμπλήρωσε αναφερόμενος στους χούλιγκαν: «Είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί... Πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα στο χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις. (…) Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».

Τι μέτρα ανακοινώθηκαν
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε τα όσα αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου και τα οποία έχουν άμεση ισχύ μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Κι αυτό το δίμηνο όπως ξεκαθαρίστηκε θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θα εγγυώνται την ασφαλή παρουσία αθλητών, αλλά και φιλάθλων στα γήπεδα προκειμένου να αρθούν οι απαγορεύσεις.

Αγώνες σε πρωτάθλημα, Κύπελλο χωρίς κόσμο και ο αστερίσκος της Super League 2

Για τους επόμενους δύο μήνες (12 Φεβρουαρίου 2024) και με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το μέτρο,

όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο θα ισχύει και για τους αγώνες της Super League 2 στους οποίους θα εμπλέκονται οι Β' ομάδες των συλλόγων της Super League 1.

Όσον αφορά το Κύπελλο (για τη φάση των 16 έχουμε τον Ιανουάριο τις αναμετρήσεις Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και ΑΕΚ - Άρης), όπου αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στις διοργανώσεις στις οποίες απαγορεύεται η παρουσία φιλάθλων, ξεκαθαρίστηκε άμεσα ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ισχύει και στους αγώνες του Κυπέλλου ποδοσφαίρου (ακόμη και στις φιλικές αναμετρήσεις), εφόσον η γηπεδούχος ομάδα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Super League 1.

Τι ισχύει για τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων
Παράλληλα κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί και το ματς του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League την ερχόμενη Πέμπτη (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Διευκρινίζοντας ο κ. Μαρινάκης, στην συνέχεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δίνεται η δυνατότητα μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να εκδίδονται κοινές υπουργικές αποφάσεις από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού για περιπτώσεις ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων.

«Η πρώτη απόφαση για αυτή την εβδομάδα εκδίδεται για τον αγώνα του Ολυμπιακού, για προφανείς λόγους, μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν. Θα επανεξεταστεί και ισχύει μόνο για αυτά που ανέφερα όχι για κάτι άλλο, κάποιο άλλο άθλημα και μόνο σε αυτή την περίπτωση» ξεκαθάρισε.

Ποιοι είναι οι 10 αγώνες που θα παίξουν χωρίς κόσμο οι Big 5
Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι η Super League 1 έχει ακόμη ολόκληρο τον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου συν τα πλέι οφ (όπου κάθε αγωνιστική είναι... φουλ του ντέρμπι), διαμορφώνονται νέες ισορροπίες καθώς στο διάστημα των δύο μηνών που δεν θα έχουμε παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες διεξάγονται μια σειρά από κρίσιμους αγώνες για όλες τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Big-5 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου:
Παναθηναϊκός (31β.)
Εντός: ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός, Λαμία

Εκτός: Ατρόμητος, Βόλος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκός

ΑΕΚ (30β.)
Εντός: Βόλος, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης, Κηφισιά

Εκτός: Παναιτωλικός, Πανσερραϊκός, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ (29β.)
Εντός: ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ

Εκτός: Αστέρας Τρίπολης, Κηφισιά, Άρης, Ατρόμητος, Βόλος

Ολυμπιακός (28β.)
Εντός: Ατρόμητος, ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ

Εκτός: Πανσερραϊκός, Λαμία, Κηφισιά, Άρης, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

Άρης (23β.)
Εντός: ΟΦΗ, Λαμία, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός,

Εκτός: Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Κηφισιά, Πανσερραϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος

Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν το επόμενο δίμηνο σε ζητήματα ασφαλείας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι μέσα σ' αυτό το δίμηνο θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα και στο κομμάτι της ασφάλειας που έχει να κάνει με τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και την προμήθεια των εισιτηρίων, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση παρουσίας των θεατών.

Συγκεκριμένα έως τις 12 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί:
- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές

- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Οικονόμου και Βρούτσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

«Η ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

AΠΟΛΟΓΙΑ

Προθεσμία για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για ό,τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη ζήτησε και πήρε το πρωί της Δευτέρας ο 18χρονος, ο οποίος ομολόγησε και συνελήφθη για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Ο 18χρονος έφτασε στα δικαστήριο του Πειραιά υπό αυστηρή αστυνομική συνοδεία λίγο πριν τις 10 το πρωί με σκυμμένο το κεφάλι χωρίς να πει τίποτα στους δημοσιογράφους.

Σε βάρος του 18χρονου έχει ασκηθεί δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, βιαιοπραγία από κοινού και κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού. Επιπλέον, έχει ασκηθεί δίωξη για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις σε άγνωστους δράστες. Σημειώνεται, ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

«Έχουμε τον δράστη της επίθεσης στα χέρια μας και βάσει των στοιχείων ελπίζουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στα ίχνη και των υπόλοιπων εμπλεκομένων» δήλωσε λίγο νωρίτερα η εκρόσωπος της ΕΛΑΣ.

Όπως ειπε στον ΑΝΤ1 «σύμφωνα με την ομολογία του 18χρονου, τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ήταν μέσα στο γήπεδο και κατόπιν συνεννόησης βγήκαν έξω παρέλαβαν υλικά επίθεσής από άλλα άτομα και μετά την επίθεση ξαναμπήκαν στο γήπεδο».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του 18χρονου, ο νεαρός είναι σοκαρισμένος, ζητά πληροφορίες για την υγεία του αστυνομικού, με τον Απόστολο Λύτρα να υποστηρίζει ότι προς το μέρος του αστυνομικού έπεσαν δύο φωτοβολίδες.

«Ανέφερε ότι ότι ήταν μέσα στο γήπεδο και ότι κάποια στιγμή κάποια άτομα βγήκανε εκτός του γηπέδου. Μέσα σε αυτά και ο 18χρονος και προφανώς δεν ξεκίνησε από το σπίτι του παίρνοντας φωτοβολίδα. Εκεί πέρα κάποιος του την έδωσε που προφανώς είχε τέτοια πράγματα μαζί του» είπε ο κ. Λύτρας στην ΕΡΤ.

Η αστυνομία επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε πέντε άτομα που αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν οι Αρχές στο μικροσκόπιό τους με φόντο τη δολοφονική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα εναντίον του 31χρονου αστυνομικού.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ που βλέπουν οργανωμένο σχέδιο πίσω από την επίθεση εναντίον των συναδέλφων τους ερευνούν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και δεν αποκλείεται είτε τις επόμενες ώρες είτε τα επόμενα 24ωρα να εκδόσουν νέα εντάλματα προκειμένου να συλληφθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση που έχει συνταράξει τη χώρα.

Μεταξύ των προσώπων που θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του φαίνεται ότι είναι και ο «καθοδηγητής» της επίθεσης, ηλικίας 25 έως 30 ετών ο οποίος σύμφωνα με τον 18χρονο που κατηγορείται για την επίθεση εναντίον του αστυνομικού φορούσε full face και δεν μπορούσε να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι ο «καθοδηγητής» είναι παλαιός γνώριμος της αστυνομίας καθώς κατά το παρελθόν είχε πρωταγωνιστήσει και σε άλλα επεισόδια.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο 18χρονος μιλώντας στους αστυνομικούς τους είπε ότι ο «καθοδηγητής» τους είπε να βγουν έξω από το γήπεδο, λέγοντας τους ότι δεν θα ρίξει κανείς, αν δεν δώσει εκείνος το σύνθημα. Ο «καθοδηγητής» έριξε πρώτος μία μολότοφ και αυτό φαίνεται να ήταν το σύνθημα για την επίθεση. Πάντως και για τον «καθοδηγητή» πολύ σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Oι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του 18χρονου με τη βοήθεια έξι μαρτυρικών καταθέσεων. Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατέθεσαν βρίσκονται πρόσωπα του φιλικού και συγγενικού περιβάλλοντος του δράστη. Μάλιστα όπως είπαν αυτά τα πρόσωπα, ο 18χρονος τους αποκάλυψε ότι εκείνος ήταν που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό.

Από την άλλη πλευρά τo protothema.gr έφερε στο φως τη φωτογραφία που τραβήχτηκε τη στιγμή που ο 18χρονος δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του αστυνομικού έδινε δείγμα DNA, μετά τη μαζική προσαγωγή 424 ατόμων στο τμήμα Μεταγωγών το βράδυ της Πέμπτης. Όπως είναι γνωστό, ο νεαρός είχε προσαχθεί μαζί με τους υπολοίπους από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», μετά το βαρύτατο τραυματισμό που προκάλεσε με τη ρίψη της ναυτικής φωτοβολίδας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας κατά της οπαδικής Βίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 11/12/2023, από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας (ΕΑΥΑ) στις 2 το μεσημέρι στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου Πάτρας Ερμού, συμμετέχοντας στην καθολική διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Ανάλγες κινητοποιήσεις την ίδια ώρα θα γίνουν σε όλες τις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας. 

Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΥΑ, αναφέρει:  «Η με ανθρωποκτόνο πρόθεση, οργανωμένη επίθεση εναντίον της Αστυνομικής δύναμης έξω από αθλητική εγκατάσταση στου Ρέντη και η δραματική κατάληξή της με τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου Συναδέλφου μας, αποτελεί τη θρυαλλίδα γενικής
διαμαρτυρίας σύμπασας της Αστυνομικής οικογένειας με πολλαπλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες.
 Δεν είναι μόνο το κυρίαρχο προφανές αίτημα για την πάταξη της οπαδικής βίας,
για την εξάρθρωση των συμμοριών των γηπέδων και την εμπέδωση συνθηκών υγιούς αθλητισμού στη χώρα μας. Αυτήν την ώρα οφείλουμε, ως Αστυνομικοί, να εκφράσουμε εμφαντικά την οργή και την θλίψη μας, ταυτόχρονα, διότι ολόκληρη η Ελληνική Αστυνομία έχει μετατραπεί σε στόχο.

Η βολίδα εκτοξεύτηκε εναντίον ενός θεσμού, τον οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε με κάθε τίμημα, διεκδικώντας από την Πολιτεία να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται και το θεσμό αυτό και όσους τον υπηρετούν,
καθημερινά, με κίνδυνο ζωής.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ενωσή μας διοργανώνει Παράσταση Διαμαρτυρίας την
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου
Πάτρας Ερμού 95, συμμετέχοντας στην καθολική διαμαρτυρία της Πανελλήνιας
Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί ίδια ημέρα και ώρα σε όλες τις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΙΣ ΑΡΕΝΕΣ ΤΟΥΣ – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ»

ΑΛΑ ΧΑ

Αποφασισμένη να κινηθεί θεσμικά αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που της παρέχει ο νόμος είναι η κυβέρνηση για την πάταξη της οπαδικής βίας.
Εκτός από την απόφαση όλοι οι αγώνες της Super League να διεξάγονται έως τις 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών ακολουθεί και μια άλλη οδό έτσι ώστε να αναζητηθεί η ύπαρξη τυχόν εγκληματικών οργανώσεων που με πρόσχημα τον αθλητισμό δρουν μέσα στον χώρο αυτό τελώντας αξιόποινες πράξεις. Τα βήματα που ακολουθούνται θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύφθηκε η δράση της «Χρυσής Αυγής».
Έτσι, μέσα σε αυτό το δίμηνο, θα επιδιωχθεί η συνένωση των δικογραφιών που αφορούν σε περιστατικά οπαδικής βίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πίσω από όλα αυτά κρύβονται ομάδες με εγκληματική δομή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πολλά περιστατικά που έχουν απασχολήσει τις αρχές όσοι κινούνται στον χώρο αυτό και τελούν πράξεις σαν αυτή που ζήσαμε στα τραγικά γεγονότα του Ρέντη δείχνουν να κινούνται ως μέλη εγκληματικής ή εγκληματικών οργανώσεων.
Για τον λόγο αυτό και αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.
Μάλιστα, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις».

ΚΡΟΑΤΕΣ

Άλλοι δέκα Κροάτες οπαδοί που είχαν προφυλακιστεί στο πλαίσιο της έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, που οδήγησαν στο θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Και αυτοί – όπως ακόμη 30 τις προηγούμενες ημέρες- είχαν υποβάλει Αιτήσεις αποφυλάκισης οι οποίες έγιναν δεκτές με ανακριτική διάταξη. Σε όλους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για να την παρακολούθηση αγώνων και της καταβολής εγγυοδοσίας 1.000 ευρώ.

Η λίστα των αιτήσεων είναι πάντως μακρυά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι άλλες αντίστοιχες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων τον περασμένο Αύγουστο είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι συνολικά 105 κατηγορούμενοι, 102 Κροάτες, δύο Έλληνες και ένας εμπλεκόμενος Αλβανικής καταγωγής.

ΑΜΙΛΗΤΟΣ

Στα δικαστήριο του Πειραιά υπό αυστηρή αστυνομική συνοδεία έφτασε λίγο πριν τις 10 το πρωί ο 18χρονος ο οποίος την Κυριακή συνελήφθη και ομολόγησε ότι ήταν αυτός που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.
Ο δικηγόρος του 18χρονου, Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, είπε πως ο πελάτης του «είναι σοκαρισμένος, ζητά πληροφορίες για την υγεία του αστυνομικού», ενώ αποκάλυψε ότι «πέσανε προς το μέρος του αστυνομικού δύο φωτοβολίδες»

KAΣΣΕΛΑΚΗΣ

«Τέσσερα αναγκαία μέτρα» για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λίγο πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα μέτρα για την Οπαδική Βία.
Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στο Facebook προτείνει μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας «για να μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο οι γονείς με τα παιδιά τους και οι παρέες με ασφάλεια. Και οι εργαζόμενοι στο γήπεδο να δουλεύουν χωρίς να φοβούνται».
Συγκεκριμένα ως μέτρα προτείνει: «Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV», «είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση», «υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων στα εισιτήρια», «υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση».
«Άλλες χώρες τα κατάφεραν. Μπορούμε κι εμείς», καταλήγει.
Δείτε την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:
«Βία στα γήπεδα
Τέσσερα αναγκαία μέτρα τώρα!
Για να μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο οι γονείς με τα παιδιά τους και οι παρέες με ασφάλεια.
Και οι εργαζόμενοι στο γήπεδο να δουλεύουν χωρίς να φοβούνται.
-Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV.
-Είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.
-Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων στα εισιτήρια.
-Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση.
Άλλες χώρες τα κατάφεραν. Μπορούμε κι εμείς.»

ΤΣΙΓΚΡΗΣ

Ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής , με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων οπαδικής βίας στη χώρα μας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Οι καταβολές του σύγχρονου ποδοσφαίρου εντοπίζονται στη μεσαιωνική Αγγλία του 13ου αιώνα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Παράλληλα στην Αγγλία εντοπίζεται και η βία που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, αφού εκατοντάδες νέοι παίκτες, από αντίπαλα ανταγωνιστικά χωριά και πόλεις, στην ουσία έδιναν «μάχες» μέσω του παιγνιδιού.
Τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η ατιμωρησία της βίας στα γήπεδα αποτελεί την κυριότερη αιτία διαιώνισής της και επιρρίπτει τις ευθύνες στις διοικήσεις των ομάδων, ενώ το 50% των φιλάθλων εκτιμά ότι η συχνότητα των συμπλοκών στα γήπεδα έχει σαφώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Οκτώ στους δέκα φιλάθλους εκφράζουν την άποψη ότι η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών ουσιών έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην εκδήλωση κρουσμάτων χουλιγκανισμού, αλλά παράλληλα το ίδιο ποσοστό (80%) συναρτά το φαινόμενο με τη γενική έκπτωση αξιών της κοινωνίας. Και μέσα σε όλα αυτά, μόλις το 15% των φιλάθλων πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι «σίγουρα καθαρό», ενώ ως «καθόλου καθαρό» το βαθμολογεί το 34%.
Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, η στάση των αρχών απέναντι σε όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα πρέπει να είναι άτεγκτη, ενώ τα περισσότερα επικριτικά σχόλια συγκεντρώνουν οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και οι αθλητικές εφημερίδες.
Η βία στα γήπεδα είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται. Για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή της απαιτεί συνδυασμένη στόχευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της κοινωνίας, της πολιτείας, της ποδοσφαιρικής οικογένειας.
Η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, η εφαρμογή του ονομαστικού ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μα πάνω απ' όλα η αμετακίνητη βούληση και η συνεπής πρακτική των διοικήσεων των ομάδων να αποβάλουν το φαινόμενο από τις κερκίδες, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για να είμαστε άμεσα αποτελεσματικοί...".

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Μετά από ένα διήμερο έντονων διεργασιών στην κυβέρνηση και επαφών και με την ΟΥΕΦΑ (UEFA), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοινώνει σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας στα γήπεδα, μετά και τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στο Μαξίμου.
Στη σκιά της εγκληματικής ενέργειας κατά του 31χρονου αστυνομικού, έξω από το κλειστό γήπεδο "Μελίνα Μερκούρη" στον Ρέντη, την περασμένη Πέμπτη, το Σάββατο συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου για την οπαδική βία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο: μέτρα τώρα και απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι.
Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη
"Θέλω να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη" διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του στο Facebook.
Ποια μέτρα προωθεί η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που συζητήθηκαν το Σάββατο στην κυβερνητική σύσκεψη θα κινούνται σε δύο άξονες...
Πρώτον σε επιπλέον πρόνοιες για αυτές τις εγκληματικές πράξεις στον Ποινικό Κώδικα που βρίσκεται υπό διαβούλευση και δεύτερον παρεμβάσεις σε σχέση με τις ίδιες τις ΠΑΕ και τους αγώνες όλων των εθνικών πρωταθλημάτων.
Στο τραπέζι βρέθηκαν εισηγήσεις για διακοπή σε όλους τους αγώνες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κλπ.) μέχρι να υπάρξουν πρωτοβουλίες και από την πλευρά των διοικήσεων των ομάδων για την πάταξη των φαινομένων οπαδικής βίας.
Επίσης, εισηγήσεις οι αγώνες να διεξάγονται χωρίς φιλάθλους, ακόμη και να «σφραγιστούν» οι σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών.
Ο λόγος της μετάθεση των ανακοινώσεων για σήμερα ήταν οι αναγκαίες συνεννοήσεις που έπρεπε να υπάρξουν μεταξύ της κυβέρνησης και της UEFA.
Τι αποκλείστηκε...
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτό το οποίο αποκλείστηκε, είναι το αίτημα των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα.
Το κλίμα είναι βαρύ και η απαίτηση της κοινωνίας καθολική... Να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές!
Είχε προηγηθεί ο άδικος θάνατος του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη και τώρα ο βαρύτατος τραυματισμός του 31χρονου αστυνομικού στον Ρέντη.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Στον ανακριτή θα οδηγηθεί σήμερα Δευτέρα ο 18χρονος που ομολόγησε ότι αυτός είναι που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο 31χρονος αστυνομικός. Στον 18χρονο που συνελήφθη για τον τραυματισμό του αστυνομικού στου Ρέντη ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα και διώκεται, μεταξύ άλλων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών. Ο 18χρονος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι οργανωμένος οπαδός, και στην ομολογία του περιέγραψε πώς οι επικεφαλής των οπαδών τούς έδωσαν εντολή να βγουν από το γήπεδο και να επιτεθούν στα ΜΑΤ, και περιέγραψε πως τους εξόπλισαν με πολεμοφόδια και του εξήγησαν τον τρόπο που έπρεπε να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα. Η αστυνομία πλέον προσπαθεί να φτάσει στους «καθοδηγητές», καθώς αυτοί εικάζεται ότι έδωσαν την εντολή για την επίθεση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται πέντε «καθοδηγητές» οι οποίοι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι νεαρός σε ηλικία, έως 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα. Αυτός έδωσε εντολή να βγουν από το γήπεδο και με την βοήθεια των άλλων τεσσάρων οργανωμένων οπαδών, προμήθευσε τους χούλιγκαν με εκρηκτικές μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και ρόπαλα. Η αστυνομία εικάζει ότι είχαν σχεδιάσει από πριν την επίθεση στα ΜΑΤ και είχαν ανταλλάξει σχετικά μηνύματα. Τέλος, σημειώνεται πως οι αρχές είχαν στα χέρια τους τουλάχιστον δύο μαρτυρίες ότι ο 18χρονος ήταν αυτός που έριξε τη φωτοβολίδα.

 

 

Υποστήριξη: SilkTech